Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΣΟΚ ΑΠΟ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ


Αντιμέτωπη με ένα νέο διπλό κύμα φοροκαταιγίδας βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Από την μία πλευρά η κυβέρνηση δρομολογεί την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών που οδηγεί στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα επιφυλάξουν αρνητικές εκπλήξεις για μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, και από την άλλη πλευρά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο νέος γύρος ασφαλιστικών "χαρατσιών" (επικουρικό, εφάπαξ, αποδείξεις δαπάνης, κατάργηση έκπτωσης 15% και αύξηση αγροτικών εισφορών 2% ).

Αυτή η νέα φορο-λαίλαπα εγκλωβίζει σε συμπληγάδες εκατομμύρια επιχειρηματίες και πολίτες που βιώνουν ήδη το τεράστιο πλήγμα της υπερφορολόγησης από την ασκούμενη πολιτική της τελευταίας 3ετίας αλλά και από την αδυναμία της κυβέρνησης να παράσχει αναπτυξιακό αντίβαρο και χρηματοδοτική "ανάσα" στον ιδιωτικό τομέα.
Τόσο η αύξηση του ΕΝΦΙΑ όσο και τα ασφαλιστικά "χαράτσια" αποτελούν μέτρα που έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δέσμευσής της για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Αποτελούν όμως μόνο το ένα (και εμφανές) μέρος των δεινών που... έρχονται για πολίτες και επιχειρήσεις.
Και τούτο διότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον "παγίδες" που μπορεί να οδηγήσουν και σε επιπλέον φορο-μέτρα:
- Από τη μία πλευρά το πιθανό "φιάσκο" αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή ή σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ.
- Από την άλλη πλευρά, η απόφαση του ΣΤΕ περί αντισυνταγματικότητας των ασφαλιστικών εισφορών ίσως εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για τα κρατικά ταμεία και όχι μόνο.
Με άλλα λόγια, πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την απόδοση των μέτρων που θεωρούνται δεδομένα. Και τούτο σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο: αυτή των μεγάλων διαπραγματεύσεων με τον "υπερεπόπτη" ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα του 2019-2022.
Ο λόγος για τις διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν αν θα εφαρμοσθεί η μείωση του αφορολόγητου από το 2019 (σ.σ. έναν χρόνο νωρίτερα, μαζί με τις νέες περικοπές στις συντάξεις) και μάλιστα χωρίς τα φορολογικά και άλλα αντίμετρα που έχουν προβλεφθεί (σ.σ. μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ).
Η κυβέρνηση δείχνει εικόνα αδυναμίας να διασφαλίσει ότι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Κατά συνέπεια, "φέρνει μόνη της πιο κοντά τον κίνδυνο επιβολής περισσότερων μέτρων", ισχυρίζονται αρμόδια διαπραγματευτικά στελέχη και εξηγούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τα φορολογικά βάρη που θα επωμισθεί η ελληνική οικονομία όχι μόνο τους επόμενους μήνες αλλά και... έτη.
Οι νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και τα εναλλακτικά σενάρια
Οι αυξήσεις από 3,5% έως 22% κατά μέσο όρο στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής σενάρια αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών δεν φοβίζουν μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και την κυβέρνηση. Τα εκκαθαριστικά πρέπει να εκδοθούν τον Αύγουστο, την ίδια περίοδο δηλαδή που επιθυμεί η κυβέρνηση να "πανηγυρίσει" για την ολοκλήρωση των Μνημονίων.
Η μνημονική υποχρέωση έχει ως ενδιάμεσα "βήματα" την ολοκλήρωση μέσα στον Μάιο των νέων αντικειμενικών αξίων και εν συνεχεία την αναπροσαρμογή (αν κριθεί αναγκαίο) των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με στόχο να διασφαλίζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή έσοδα 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
Η αναπροσαρμογή γίνεται εξ αναβολής (από τις προηγούμενες αξιολογήσεις) και αποτελεί ένα από τα μνημονικά προαπαιτούμενα που δεν επιθυμούν οι δανειστές να "μεταφερθεί" εκ νέου (έστω και εν μέρει) για τη μετα-Μνημονίου εποχή.
Και τούτο διότι έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και άρα συνδέεται με την υπεραξιολόγηση του ΔΝΤ για τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλά και θα δείχνει την "πρόθεση" της κυβέρνησης να "μεταφέρει" χρονικά τις δεσμεύσεις της.
Τα αντίμετρα και οι 21 φόροι
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει στα αντίμετρα του 2020 τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε το 2017 αναφέρεται ότι θα τροποποιηθούν οι διατάξεις του ΕΝΦΙΑ με στόχο "να επέλθει ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων ιδιοκτησιών" με "απώλεια εσόδων 209 εκατ. ευρώ αρχής γενομένης από   ......
Δείτε ολόκληρο το άρθρο του capital.Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *