Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ " ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ" ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Το εκρηκτικό κοκτέιλ εισφορών και φόρων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που φτάνουν ακόμα και το 58% για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Ελεύθεροι επαγγελματιές ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισοδημα ανω των 15000 ευρω και επιστήμονες με εισοδήματα άνω των 22000 ευρώ θα επιβαρυνθούν σημαντικά με το νέο ασφαλιστικό αφού από τον ερχόμενο Ιανουαριο θα πληρώνουν εισφορές 20% για σύνταξη 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη παροχή στον κλάδο τους.
Συνολικά οι επιβαρύνσεις θα φθάνουν στο 37,95% μόνο για την ασφάλιση ενώ θα ξπερνούν το 50% σε συνδυασμό με τη φορολογία.
Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίς με 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα
• Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 5.092,5 ευρώ.
• Φόρος εισοδήματος: 2.179,65 ευρώ
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 66 ευρώ.
• Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές+φόροι): περίπου 8000 ευρώ ευρώ ή το 52,8% του ετήσιου εισοδήματος χωρίς να περιλαμβάνεται η προκαταβολή φόρου
Ακόμα και η περίπτωση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες για 5 χρόνια θεωρείται ασφαλιστική οφειλή που πρέπει να εξοφλήσει o ασφαλισμένος προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.
Σύμφωνα με τις επαγγελματιεκές ενώσεις χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα οδηγηθούν σε λουκέτα ή σε διακοπή εργασιών, κλείνοντας τα βιβλία τους καθώς το ασφυχτικό πλαισιο δημιουργει αντικίνητρα για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας..Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή ενώ θα μειώσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος, τα αποτελέσματα της παρεμβασης στο ασφαλιστικό να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.
πηγή. enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *