Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / Γ.Γ.Δ.Ε.
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Σημειώνεται ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι: 
α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του

ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015, 
β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και 
γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

ΔΕΑΦ Α' 1107028 ΕΞ 2015-ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕ " ΜΠΛΟΚΑΚΙ'

Mε την  Αρ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Α' 1107028 ΕΞ 8.8.2015 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Διευκρινίσεις επί της ΠΟΛ.1047/12.2.2015" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 Στην περίπτωση που οι ανωτέρω ερευνητές έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας της ως άνω περ.(i) και εφόσον βέβαια τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθ.12 ν.4172/2013, τότε δεν υπάρχει παράλληλη απόκτηση εισοδήματος από μισθωτή εργασία και από επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς και το εισόδημα που αποκτούν οι εν λόγω ερευνητές κατά το δεύτερο μισό του 2014 φορολογείται με την κλίμακα του εισοδήματος από .μισθωτή εργασία της παρ.1 του άρθρου 15 του νόμου αυτού. Λόγω του ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των εν λόγω προσώπων δεν μπορεί να διακρίνει την μη επικάλυψη των χρονικών διαστημάτων που αντίστοιχα αποκτήθηκαν τα παραπάνω εισοδήματα, στην περίπτωση αυτή οι εν λόγω φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση με επιφύλαξη ούτως ώστε να διενεργηθεί εκκαθάριση των δηλώσεων τους σύμφωνα με τα ανωτέρω από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ....
Δείτε ολόκληρη την  ΔΕΑΦ Α' 1107028 ΕΞ 2015.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΜΕ ΦΠΑ 23%

Μπαλάκι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση η έκδοση ΠΝΠ – Ηλεκτροσόκ για ιδιωτική εκπαίδευση και γονείς – Απολύσεις, μειώσεις στις αποδοχές εργαζομένων και λουκέτα το «κόστος»
 Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας, με την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% σε όλα τα σχολεία που χρεώνουν δίδακτρα να περνά τώρα στην υπηρεσιακή ή στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Με σύσσωμη την κοινότητα των ιδιωτικών σχολείων (διοικήσεις, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε κοινή "γραμμή") να επιδιώκει παράταση της εφαρμογής του  μέτρου ως τον Ιανουάριο του 2016, η κυβέρνηση που θεσμοθέτησε  τον Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση αποχωρεί, με τους εκπροσώπους της να δηλώνουν ότι ο "νόμος θα εφαρμοσθεί".   ......
πηγή. το βήμα

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΟ "ΦΑΚΕΛΩΜΑ" ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Με ένα... κλικ στον υπολογιστή, ο έφορος αλλά και οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα μπορούν να βλέπουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από το 2016. Αυτό σε περίπτωση που υλοποιηθεί ένα σχέδιο το οποίο έχει εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που έμεινε στα χαρτιά.
Ο λόγος για το Περιουσιολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει σκληρές προβλέψεις για όσους «λησμονήσουν» ή εσκεμμένα θελήσουν να παραπλανήσουν τις φορολογικές αρχές, υποκρύπτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Τι δηλώνεται
Ακίνητα, μετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά - καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κ.λπ. θα πρέπει να δηλωθούν ώστε να δημιουργηθεί ο «ηλεκτρονικός φάκελος» για κάθε φορολογούμενο. .....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερήσιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113690165

THΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΝ & Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ Α' ΔΟΣΗΣ

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι η Δευτέρα 31η/8/2015 αντί της 30ης/8/2015 (τελευταία παράταση), κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 άρθρ. 7 ν.4174/2013, όπου «Εάν η εκπνοή προθεσμίας για την εκπλήρωση υποχρέωσης, συμπίπτει με επίσημη αργία, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό».
Διευκρινίζεται επίσης ότι, η Δευτέρα 31 Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα για την:
1. εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:
  •  νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία,
  •  φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).
2. καταβολή της 1ης δόσης του φόρου, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:
  • νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 28/8/2015),
  • φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).
Για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν τη Δευτέρα, 31/8/2015, μέσω web – banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.
Για τις δηλώσεις Φ.Ε. φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα άρθρ. 54 ν.4174/2013.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

H ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου
  • Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης
  • Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Σπύρος Φλογαϊτης
  • Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης
  • Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης,
  • Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ιωάννης Μουζάλας
  • Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Φίλιππος Τσαλίδης
  • Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης
  • Αναπληρωτής Υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης
  • Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού : Νίκος Χριστοδουλάκης,
  • Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης,
  • Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: 'Αλκηστις Πρωτοψάλτη,
  • Υπουργός Εθνικής ''Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος ,
  • Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου,
  • Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
  • Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ιωάννης Γκόλιας
  • Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
  • Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δημήτριος Μελάς
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,
  • Υπουργός Εργασίας: Δημήτρης Μουστάκας
  • Υπουργός Υγείας: Αθανάσιος Δημόπουλος
  • Υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά: Παναγιώτης Νικολούδης
  • Υπουργείο Επικρατείας: Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος
  • φυπουργός παρά τη πρωθυπουργώ - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ξενοφών Ροδόλφος Μορώνης

ΠΟΛ.1191/2015-ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Φ.Π.Α.

Mε την Πολ.1191/11.8.2015 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2015 - Φ2 TAXIS)" δίδονται οδηγίες για το νέο έντυπο της δήλωσης Φ.Π.Α.
Ειδικότερα,
Το νέο έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ περιλαμβάνει τις εξής τροποποιήσεις σε σχέση με το ισχύον έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 - Φ2 TAXIS: 
 α) Ο συντελεστής ΦΠΑ «6,5%» αντικαταστάθηκε με το συντελεστή «6%» και ο συντελεστής ΦΠΑ «5%» αντικαταστάθηκε με το συντελεστή «4%», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση α' της παραγράφου 1 το ν. 4334/2015 (ΦΕΚ Α' 80/16.7.2015). 
 β) Το λεκτικό του κωδικού «362» «Αγορές και εισαγωγές επενδυτικών αγαθών» αντικαταστάθηκε με το λεκτικό «Αγορές και εισαγωγές επενδ. αγαθών (πάγια)» και το λεκτικό του κωδικού «363» ,..
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1191/2015.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pNThlMDh2VE14Ync/view?usp=sharing

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΙΚΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΑΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 30/9/2015

                               Αθήνα, 27 Αυγούστου 2015 
Δελτίο Τύπου
Η Διοίκηση του Ιδρύματος ενημερώνει τους οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και του Κ.Ε.Α.Ο. ότι:
 Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός περιπτώσεων απώλειας των ρυθμίσεων, οφειλόμενης σε εσφαλμένες καταβολές οφειλετών, οι οποίοι λόγω των capital controls επέλεξαν την καταβολή δόσεων ρύθμισης μέσω web banking.
Η Διοίκηση του Ιδρύματος, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν, καθώς και τη μη εξοικείωση της πλειονότητας των οφειλετών με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, παρέχει τη δυνατότητα στους εν λόγω οφειλέτες να διατηρήσουν τη ρύθμιση που απώλεσαν, υπό την προϋπόθεση να καταβάλουν ορθά τα απαιτητά ποσά μέχρι 30/09/2015
Για λόγους ίσης μεταχείρισης των οφειλετών, η ανωτέρω δυνατότητα παρέχεται και στους οφειλέτες που από οποιαδήποτε αιτία δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις απαιτητές δόσεις ρύθμισης.
Επισημαίνεται ότι μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας δεν θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε διόρθωση. Για το λόγο αυτό διευκρινίζουμε ότι:
Η Ταυτότητα Οφειλέτη αποτελεί έναν μοναδικό, εικοσαψήφιο, σταθερό κωδικό που αποδίδεται κεντρικά σε κάθε Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (Α.Μ.Ο.) του Κ.Ε.Α.Ο. και του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και χρησιμοποιείται για τη διενέργεια Συναλλαγών Κ.Ε.Α.Ο. (καταβολές καθυστερούμενων οφειλών) μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων. 
Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω της ταυτότητας οφειλέτη δεν αφορούν μόνο στις δόσεις της ρύθμισης που διατηρεί ο οφειλέτης, αλλά αφορούν και σε κάθε άλλη οφειλή που μπορεί να προκύψει μετά τη ρύθμιση. Επομένως αν προκύψει οφειλή μετά τη ρύθμιση και καταβληθεί μόνο το ποσό της δόσης, αυτό δεν θα επαρκεί για τη κάλυψή της.
Ως εκ τούτου, εφιστούμε την προσοχή στους οφειλέτες, ώστε πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε συναλλαγής μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων για την πληρωμή ποσού καθυστερούμενων εισφορών, είναι απαραίτητο να πληροφορούνται μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη», «Πληρωμές Οφειλέτη» για το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβληθεί. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι σημαντική για τη διασφάλιση ορθών καταβολών.
                                                                                                      ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ       
                                                                                                         ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ          

ΔΕΦΚΦ Γ 5017536 ΕΞ 2015-ΑΠΟ 1/9/2015 ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ


 Mε την  Αρ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Γ 5017536 ΕΞ 21.8. 2015 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "
Συντελεστές τέλους ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων με την εφαρμογή του προτύπου εκπομπών EURO 6, σύμφωνα με τους Κανονισμούς ΕΚ 715/2007 και 692/2008, όπως ισχύουν" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στα β' και γ' σχετικά, σε συνδυασμό με το συνημμένο Προσάρτημα 6, του Παραρτήματος I, του Καν. 692/2008, όπως ισχύει, το οποίο κοινοποιούμε προς διευκόλυνσή σας, από 1/9/2015 απαγορεύεται η ταξινόμηση καινούργιων οχημάτων Μ και Ν1 κλάση I, εάν αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές του προτύπου εκπομπών EURO 6 (6b), σύμφωνα με τους Κανονισμούς 715/2007 και 692/2008, όπως ισχύουν  ................
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΦΚΦ Γ 5017536 ΕΞ 2015

ΠΟΛ.1188/2015-Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ 13% ΤΩΝ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ

Με την Πολ.1188/26.8.2015 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων του Ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α΄/14.08.2015)"διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Σύμφωνα με την υποπαράγραφο Δ.2 περίπτωση 1α) του Ν.4336/2015, η παράγραφος 1 του Κεφαλαίου Α του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ Ν.2859/2000 τροποποιείται έτσι ώστε σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% να υπόκεινται πλέον όλα ανεξαιρέτως τα κρέατα που υπάγονται στο Κεφάλαιο 2 του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (καν. αριθ. 2658/87, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον καν. αριθ. 1101/2014), καθώς και τα παρασκευάσματα κρεάτων του Κεφαλαίου 16 του Δασμολογίου, τα οποία είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται πλέον : - βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, κρέατα βοοειδών του Κεφαλαίου 2 του Δασμολογίου και ..........
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1188/2015.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZXMtSEI3SXVldTQ/view?usp=sharing

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε9

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΥΠΟΙΚ
Για τη διευκόλυνση των πολιτών υπεγράφη απόφαση με την οποία παρατείνεται 
 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας μέχρι τις 4.9.2015.
 Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων και οντοτήτων μέχρι τις 30.08.2015.
Όσο αφορά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, για το χρονικό διάστημα από 31.08.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα νομικά πρόσωπα και από 01.09.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα φυσικά πρόσωπα, αποφασίστηκε η μη επιβολή των αυτοτελών προστίμων του άρθρου 54 του ν.4174/13. Να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% του άρθρου 53 του ίδιου νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (έχει υποβληθεί έως σήμερα το 92% των δηλώσεων) παραμένει η 31.08.2015, ημέρα Δευτέρα.

ΠΟΛ.1180/2015-ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

Mε την Πολ.1180/12.8.2015 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ(που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1836/25.8.2015  τεύχος Β')  με θέμα "Τροποποίηση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1271/23−12−2013 (ΦΕΚ Β΄/3364) «Καθορισμός της διαδικασίας απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης»"ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Η δήλωση υποβάλλεται μηνιαίως μέχρι και την 20η ημέρα του επόμενου μήνα για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα. Εξαιρετικά, κατά την πρώτη εφαρμογή, η δήλωση για το διάστημα από 1/1/2015 μέχρι και 30/4/2015 υποβάλλεται μέχρι και τις 30/9/2015 και για το διάστημα από 1/5/2015 μέχρι και 31/8/2015 υποβάλλεται μέχρι και τις 30/11/2015.»
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1180/2015.

ΠΟΛ.1182/2015-ΑΠΟ 1/10/2015 ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ Φ.Π.Α

Με την Πολ.1182/11.8.2015 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1832/25.8.2015 τεύχος Β') με θέμα "Τύπος και περιεχόμενο του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ «050 – ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2015, Φ2 TAXIS»" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
*Ορίζουμε τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ «050 – ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2015, Φ2 TAXIS» όπως το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.
* Το έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ της παραγράφου 1 ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.10.2015 και εφεξής για πράξεις που πραγματοποιούνται, από 1.9.2015 για τους υποκείμενους που υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και από 1.7.2015 για υποκείμενους που υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος, ή μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία. .....
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1182/2015.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pMlJ1UVY2MS1US1U/view?usp=sharing

ΔΕΑΦ Α 1107672 ΕΞ 2015-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Mε την Αρ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1107672 ΕΞ 12.8.2015  της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Φορολογική μεταχείριση εκτάκτων αμοιβών εταίρων δικηγορικών εταιρειών" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Σε δικηγορικές εταιρίες με απλογραφικά βιβλία δύναται λόγω πρόβλεψης του καταστατικού έκτακτων αμοιβών, να διανέμονται κέρδη διαφορετικά από τα προκύπτοντα με βάση το καταστατικό της εταιρείας ή να χορηγούνται έκτακτες αμοιβές στους εταίρους χωρίς ωστόσο να δημιουργείται πρόβλημα στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φόρου εισοδήματος του νομικού προσώπου.   ............
Δείτε ολόκληρη την  ΔΕΑΦ Α 1107672 ΕΞ 2015

ΠΟΛ.1186/2015-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ Α΄ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ Φ.Ε.Ν.Π ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Mε την Πολ.1186/25.8.2015 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Διευκρινίσεις για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 για το φορολογικό έτος 2014 μετά τη νέα παράταση που δόθηκε με την ΠΟΛ. 1183/2015 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
* Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 39 του άρθρου 72 του ν.4172/2013, όπως αυτή προστέθηκε με τις διατάξεις της περ. στ.ί της παρ.11 της υποπαραγράφου Δ.1 της παραγράφου Δ. του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94Α'), για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με φορολογικό έτος που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους η καταβολή του φόρου σύμφωνα με το άρθρο 68 γίνεται σε πέντε (5) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.
*Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένης της νέας παράτασης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014 διευκρινίζεται, ότι για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος των δηλώσεων που υποβάλλονται μετά την 20η Αυγούστου 2015 θα έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 της παρούσας, καθόσον οι διατάξεις της παραγράφου 39 του άρθρου 72 δεν καταλαμβάνουν τις υπόψη δηλώσεις. ....
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1186/2015.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pUXRjQzFONlpKemc/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1185/2015- Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗ ΧΡΗΣΗ

Mε την Πολ.1185/19.8.2015 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος οικονομικού έτους 2015 των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (O.E., E.E.,κ.λπ.) και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 (Α.Ε.,Ε.Π.Ε., κ.λπ.) του Ν.2238/1994 με υπερδωδεκάμηνη χρήση που αρχίζει εντός του 2013 και λήγει εντός του έτους 2014 − Τροποποίηση της αριθ. ΠΟΛ.1155/2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε." ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
                                         αποφασίζουμε :
Η παράγραφος 1 της αριθμ. ΠΟΛ.1155/16.7.2015 (Β΄ 1519) απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής: «Οι προθεσμίες υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Ν.2238/1994 με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2013 και λήξη της υπερδωδεκάμηνης χρήσης εντός του έτους 2014, παρατείνονται μέχρι την 28η Αυγούστου 2015.».
 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                                       Αθήνα, 19 Αυγούστου 2015
                         Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
                                    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1185/2015.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Α. 81986/ΕΥΘΥ712-ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ 2014-2020

Με την  Αριθμ. 81986/ΕΥΘΥ712/31.7.2015 του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  1822/24.8.2015 τεύχος Β')  με θέμα "Εθνικοί κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 -Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς - Διαδικασία ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων" ορίζεται ότι. 
Ειδικότερα,
Στο πρώτο μέρος προσδιορίζονται οι κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων που εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (στο εξής τα «Ταμεία»), στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση». Οι κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών έχουν υποχρεωτική εφαρμογή και πρέπει να τηρούνται από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση και τον έλεγχο των προγραμμάτων, αλλά και στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων. ...........
Δείτε ολόκληρη την Α. 81986/ΕΥΘΥ712
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pREhjWlh2SnJoOW8/view?usp=sharing

ΕΛΤΕ-ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 003/2015

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 003/2015


           Αθήνα, 25 Αυγούστου 2015

ΘΕΜΑ: «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΔΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 3420 ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (INTERNATIONAL FEDERATION OF ACCOUNTANTS - IFAC) ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων αποφασίζει την έγκριση της επίσημης μετάφρασης του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 3420 της IFAC στην ελληνική γλώσσα.
Το παρόν Διεθνές Πρότυπο Αναθέσεων Διασφάλισης (ΔΠΑΔ) 3420, αφορά τις αναθέσεις διασφάλισης για έκδοση έκθεσης επί καταρτισμένων προ-φόρμα χρηματοοικονομικών πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο Ενημερωτικό Δελτίο.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΕ Δ.Τ ΤΗΣ "ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ"

Το να επιλέγει την οδό της κριτικής στην αντίθετη άποψη, είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολιτικού φορέα. Η επιλογή όμως της παραπληροφόρησης του ψέματος και των προσωπικών επιθέσεων, δημιουργεί σίγουρα ερωτηματικά, για ένα νέο φορέα σαν την «Λαϊκή Ενότητα». Για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρανόησης σχετικά με το Δ.Τ. της 24.8.15 επισημαίνω:
1. Δεν μίλησα ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ σαν αναπληρωτής Υπουργός για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ξεκαθάρισα ότι το 2015 και το 2016  το ύψος του θα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, δηλαδή 2,65 δισ. Το 2016 θα αγωνιστούμε, η εσωτερική του δομή και λειτουργία να τον κάνει πιο δίκαιο και αναλογικό. ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΨΕΜΜΑΤΑ Η Λ.Ε. και πρέπει να αποδείξει τα αναγραφόμενά της.
2. Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η εξαγγελία τους για αφορολόγητο 12.000 σε 4μελή οικογένεια, γιατί τώρα (σε μισθωτούς και συνταξιούχους) ισχύει οικογενειακό αφορολόγητο 19.000 (9.500 για κάθε σύζυγο)!
3. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών που εξαγγέλλουν, θα γίνει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017, όπως προβλέπει ο Ν.4336/14.8.15 (σελ. 1017, 2.2ν) που ήδη ισχύει!
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αναγκαιότητα διατύπωσης των πολιτικών απόψεων της Λ.Ε.. Ας μην μετατραπεί όμως  αυτή η προσπάθεια, σε μια αντιπαράθεση σε επίπεδο και περιεχόμενο που θυμίζει  παλαιοκομματικές μεθόδους συντηρητικών και συστημικών πολιτικών δυνάμεων.
Ας σεβαστούμε όλοι τους κοινούς αγώνες και την κοινή πορεία μέχρι πρόσφατα.

ΠΟΛ.1167/2015-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ

Mε την Πολ.1167/29.7.2015 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1808/21-8-2015 τεύχος Β')  με θέμα " Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. της αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
* Παρέχεται η ευχέρεια στους υποκειμένους στο φόρο να αγοράζουν από το εσωτερικό της χώρας ή να εισάγουν αγαθά, με απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, εφόσον αυτά προορίζονται να αποτελέσουν αντικείμενο για την πραγματοποίηση εξαγωγών του άρθρου 24 παράγραφος 1 περιπτώσεις α και β και ενδοκοινοτικών παραδόσεων του άρθρου 28 παράγραφος 1 περιπτώσεις α και γ του Κώδικα Φ.Π.Α. (κυρ. Ν.2859/2000) καθώς και να λαμβάνουν υπηρεσίες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις δραστηριότητες αυτές.
* Χορηγείται άμεση απαλλαγή από το Φ.Π.Α. για την αγορά από το εσωτερικό της χώρας ή την εισαγωγή αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, στα δικαιούχα πρόσωπα του ανωτέρω άρθρου 1 τα οποία κατά την διαχειριστική περίοδο στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση ή σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους:. ...
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1167/2015.

ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ,ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΕΝΟΙΚΙΑ

Ενιαία φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και κινητές αξίες σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θα τεθεί σε γνώση των δανειστών της χώρας το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές. Ηδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία, στοχεύοντας με τη νέα κλίμακα να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να επιβαρυνθούν περαιτέρω τα υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι περισσότερα και αυτό διότι θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές με στόχο να καταργηθούν και στη θέση τους να χορηγηθούν άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 3,6 δισ. ευρώ. .....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της καθημερινής.
http://www.kathimerini.gr/828099/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/eniaia-klimaka-gia-mis8oys-synta3eis-enoikia

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ:ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ Ο ΕΝΦΙΑ ΤΟ 2016

Ολοκλήρωση περιουσολογίου εντός του έτους, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
 Ο ΕΝΦΙΑ το 2016 θα στο ίδιο επίπεδο από άποψη εσόδων, όμως στο εσωτερικό του φόρου θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Mega.
Για το περιουσιολόγιο είπε ότι υπάρχει δέσμευση για ολοκλήρωσή του εντός του 2015.
Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθεί το πλαστικό χρήμα στον έπακρο βαθμο τόσο για να σταματήσει η αστειοτητα, όπως ειπε, με τις αποδείξεις, που ο κόσμος μαζεύει χαρτάκια, όσο και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
πηγή . το βήμα

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ "ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ"

Νέο κύμα λιτότητας φέρνει το τρίτο Μνημόνιο - Μετά τις ανατιμήσεις λόγω ΦΠΑ έρχονται τα πρώτα ραβασάκια με φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - Ασφυξία σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες.
 Φθινοπωρινό «τσουνάμι» υποχρεώσεων περιμένει τους φορολογουμένους ήδη από το τέλος Αυγούστου καθώς μέσα σε λίγους μήνες θα κληθούν να καλύψουν τα «σπασμένα» ολόκληρης της χρονιάς. Τα απανωτά χτυπήματα της Εφορίας κοστολογούνται σε 5 δισ. ευρώ και συνοψίζονται σε τέσσερα βασικά ραβασάκια: το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης(περιλαμβάνει τέσσερις φόρους), τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και τον επιπλέον φόρο πολυτελείας για ορισμένους φορολογουμένους. .......
πηγή. το βήμα

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΠΟΛ.1184/2015-Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Mε την Πολ.1184/21.8.2015  του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1816 τεύχος Β´) με θέμα "Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του Ν.4172/2013."ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
    αποφασίζουμε
1. Η παράγραφος 1 της αριθμ. ΠΟΛ.1130/25.6.2015 (ΦΕΚ Β΄1257) όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της από την αριθμ. ΠΟΛ.1151/14.7.2015 (ΦΕΚ Β΄ 1500) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του Ν.4172/2013 παρατείνεται μέχρι την 30ή Αυγούστου 2015.». 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
                                            Αθήνα, 21 Αυγούστου 2015 
                                      Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
                                            ΤΡΥΦΩΝΑΣ  ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΜΕΧΡΙ 28/8/2015 ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗ ΧΡΗΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Γ.Γ.Δ.Ε.
 Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, παρατείνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και των νομικών προσώπων του Ν. 2238/1994 με υπερδωδεκάμηνη χρήση μέχρι τις 28.8.2015.

ΜΕΧΡΙ 30/8/2015 ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη

Σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις, επισημαίνουμε ότι:

1. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα έχει παραταθεί μέχρι και την Παρασκευή 28.8.15.

2. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει παραταθεί (με σημερινή απόφαση) μέχρι και την Κυριακή 30.8.15. Η πρώτη δόση θα είναι την Δευτέρα 31.8.15.

3. Το TAXIS NET εμφάνισε σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας την Τετάρτη 19.8 και την Πέμπτη 20.8, τα οποία προβληματίζουν έντονα και ως προς την  χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου μια μέρα πριν (για τις φορολογικές δηλώσεις) αλλά και ως προς την δυνατότητά του να ολοκληρώσει αξιόπιστα και εμπρόθεσμα την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων το επόμενο διάστημα .Με δεδομένο το σεβασμό και τη συμπαράσταση στα στελέχη που αγωνίζονται πέρα από ωράριο και πενθήμερο για την μηχανογραφική στήριξη του Υπουργείου, είμαι αναγκασμένος να διερευνήσω, αν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ήταν τεχνικά ή άλλης φύσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ζητήσει από χτες σχετικές εισηγήσεις από την ΓΓΔΕ και την ΓΓΠΣ.
4. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των λογιστών με ρεαλισμό και φυσικά με κοινωνική ευαισθησία. Προσπαθούμε να κινηθούμε στα περιορισμένα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια της περιόδου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η φορολογική πολιτική και η αναντιστοιχία της, με τη συνταγματική επιταγή για φορολογική Δικαιοσύνη. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου (από τις 20.7.15) προσπάθησα με κάθε δυνατότητα που υπήρχε, να ανταποκριθώ στα συγκεκριμένα προβλήματα του Υπουργείου, με ασφυκτικά πλαίσια χρόνου, μηχανισμών και αρμοδιοτήτων.

Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ- ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Σε πρωινή εκπομπή της  ΕΡΤ ο αναπληρωτής Υπουργός  Οικονομικών κ. Τ. Αλεξιάδης   ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση και για τις Δηλώσεις Φυσικών Προσώπων , χωρίς  να αναφέρει την  ακριβή ημερομηνία.(θα πάρει αρκετές μέρες)

ΠΟΛ1183/2015- Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Με την Πολ.1183/20.8.2015  του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (που δημοσιέυθηκε στο ΦΕΚ  1795/20.8.2015  τεύχος Β´)  με θέμα  "Τροποποίηση της αριθ. ΠΟΛ.1130/25.06.2015 (ΦΕΚ Β΄1257) απόφασης της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
            αποφασίζουμε,
1. Η παράγραφος 2 της αριθμ. ΠΟΛ.1130/25.6.2015 (ΦΕΚ Β΄ 1257) απόφασης της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας παρατείνεται μέχρι την 28η Αυγούστου 2015.». 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                                 Αθήνα, 20 Αυγούστου 2015 
                        Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
                               ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΠΑΡΑΤΗΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Με διάγγελμα  προς τον Ελληνικό Λαό απόψε ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτηση  της  Κυβερνήσεως του και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο . Πιθανή ημερομηνία  η 20η Σεπτεμβρίου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΥΠΟΙΚ
Λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν χθες και σήμερα στο TAXISnet, υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη απόφαση για παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων μέχρι τις 28.8.2015. Για τα φυσικά πρόσωπα θα εκδοθεί ανακοίνωση αύριο.

Α.Π.7698/2015-ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ "ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 Mε την Α.Π. : 7698/20.8.2015 του Υπουργείου Οικονομίας κ.λ.π με θέμα "Ερμηνευτική Εγκύκλιος στο ν. 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις» (Α'130) , όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 1 έως 4 του Κεφαλαίου Α της υποπαραγράφου Α4 της παραγράφου Α' του Μέρους Β' του ν. 4336/2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» (Α' 94) " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Στις ρυθμίσεις του νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που δε διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή, μισθωτοί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, και πρώην έμποροι που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής έχουν χάσει την πτωχευτική ικανότητα και δεν τελούν υπό πτώχευση. Τα παραπάνω πρόσωπα πρέπει να τελούν σε γενική και μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Διευκρινίζεται επίσης ότι στις ρυθμίσεις δύνανται να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αποκλείονται περιπτώσεις δόλιας χρεωκοπίας. .........
Δείτε ολόκληρη την  Α.Π . 7698/20.8.2015 
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pYkZFcXhOYzBlV2s/view?usp=sharing

Π.Ο.Φ.Ε.Ε: ΜΕΧΡΙ 28/8/2015 ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. η υποβολή δηλώσεων των νομικών προσώπων παρατείνεται μέχρι και τις 28 Αυγούστου

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΠΑ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / Γ.Γ.Δ.Ε
Μετά την από 19.08.2015 έγκριση της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α΄ 94/14.08.2015). Όσον αφορά στα θέματα του ΦΠΑ:
  Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής τόσο το μοσχαρίσιο κρέας, όσο και όλα ανεξαιρέτως τα είδη κρέατος από ζώα και πτηνά, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα ανάμειξης αυτών των κρεάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάζονται, συντηρούνται, διατηρούνται ή παρουσιάζονται προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.
 Αναφορικά με την απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης και των στενά συνδεόμενων με την εκπαίδευση παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, με τις νέες διατάξεις της περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), οι οποίες ισχύουν από 20.07.2015, η απαλλαγή περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που οι εν λόγω πράξεις πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου.
 Όσον αφορά στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, η απαλλαγή αυτή ισχύει υπό τον όρο ότι οι εν λόγω οργανισμοί
  i. δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
 ii. η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,
  iii. οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ,
  iv. η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.
 Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, ενώ δεν εξετάζεται η πλήρωσή τους στην περίπτωση της προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία).
  Έως 31.08.2015 οι ιδιωτικοί φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα πλέον δεν απαλλάσσεται οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. 
 Περαιτέρω διευκρινίσεις θα δοθούν με σχετική εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. η οποία  θα εκδοθεί άμεσα.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ε.Ε.Τ.-34 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Αναρτήθηκαν σήμερα στο  site  της Ε.Ε.Τ. οι  34  Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις  για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων(Αναθεωρημένο )
 Δείτε και τις 34 Ερωτήσεις- Απαντήσεις  όπως ισχύουν.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pOWppUE04T1JsNzA/view?usp=sharing

ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με αφορμή αιτήματα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:
1. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός και έχει ήδη υποβληθεί, το 84% των δηλώσεων.
2. Έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις που κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες.
3. Αναγνωρίζονται πλήρως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες και ειδικά στους λογιστές, από καθυστερήσεις, παραλείψεις και καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι αναγκαίο όμως  να ολοκληρωθεί η υποβολή και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
4. Με βάση τα προηγούμενα τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις καταληκτικές  ημερομηνίες της Πέμπτης 20.8.2015 για τα νομικά πρόσωπα και της Τετάρτης 26.8.2015 για τα φυσικά πρόσωπα.
Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις για τους φορολογουμένους όπως:
- Πρόστιμο 100 € (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων).
- Προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΠΟΛ.1163/2015-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝ.Φ.Ι.Α

Με την Πολ.1163/23.7.2015 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1711/17.8.2015 τεύχος Β') με θέμα "Διαδικασία διορθώσεων και χορήγηση απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθορισμός του αρμόδιου οργάνου" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1, με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1163/2015 και τα 7 υποδείγματα.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pbmhnVVQwLWJlUFU/view?usp=sharing

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις, μέτρα και προαπαιτούμενα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο. Μεγάλοι χαμένοι, οι αγρότες από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ και την αύξηση της προκαταβολής φόρου. Το πρώτο πακέτο έρχεται τον Οκτώβριο μαζί με τον ΕΝΦΙΑ που παραμένει αμετάβλητος και θα περιλαμβάνει ακόμη και αναδρομικά μέτρα για το 2015 αν χρειαστεί. Σαρωτικές είναι οι αλλαγές και στο Ασφαλιστικό, ιδιαίτερα για τις ηλικίες 50-55 ετών.
πηγή το βήμα.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

ΣΛΟΤ Α.Π. 1328/2015-«ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΓΙΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Με τον Αριθμ. Πρωτ. 1328 ΕΞ 27.7.2015 του ΣΛΟΤ με θέμα "Κόστος Ιδιοπαραγωγής Παγίου Ζωικού Κεφαλαίου" η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 Με βάση το άρθρο 37 παράγραφος 2 του νόμου 4308/2014. η πρώτη εφαρμογή των κανόνων επιμέτρησης και σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων των κεφαλαίων 4 έως 7, αντιμετωπίζεται ως αλλαγή λογιστικών πολιτικών, σύμφωνα με το άρθρο 28 του παρόντος νόμου.
Στα πλαίσια αυτής της διάταξης η αξία των παγίων βιολογικών περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται βάσει του κόστους κτήσης που θα προέκυπτε, αν τα εν λόγω στοιχεία παρακολουθούνταν ανέκαθεν λογιστικά στο κόστος κτήσης.
Συνεπώς η προτεινόμενη από εσάς μεθοδολογία, εφόσον ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα και τα στοιχεία προκύπτουν από τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία, είναι αποδεκτή αφού ληφθεί υπόψη και ο ορισμός του κόστους κτήσης του νόμου.
Δηλαδή, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα λοιπά έξοδα που ενσωματώνονται στο κόστος κτήσης, όπως αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, μισθοδοσία εργαζομένων και λοιπά έξοδα που πρέπει με αποδεκτή μεθοδολογία, να επιβαρύνουν το κόστος κτήσης.
Για το φορολογικό χειρισμό των ανωτέρω θεμάτων αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
                                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ

                                                                             ΤΑ ΜΕΛΗ
  Δείτε ολόκληρη την Α.Π. 1328/2015                                                              ,
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pQkRnaGhRaUx3TlE/view?usp=sharing

ΣΛΟΤ Α.Π 1253/2015-«ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΕΚΜΙΣΘΩTH

Με τον Αριθμ. Πρωτ. 1253 ΕΞ 27.7.2015 του ΣΛΟΤ με θέμα "Λογιστικός Χειρισμός Βελτιώσεων σε ακίνητο του Εκμισθωτή" η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο λογιστικός χειρισμός των βελτιώσεων και  επεκτάσεων  που γίνονται σε εκμισθωμένο ακίνητο από μισθωτή έχει ως εξής:
(α) Για τον μισθωτή
(α1) Αν ο μισθωτής εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή δε θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρησή του μισθωτή από το ακίνητο, τα αναγνωρίζει ως πάγια στοιχεία στην κατηγορία που αφορούν και τα αποσβένει στο μικρότερο χρόνο μεταξύ ωφέλιμης οικονομικής ζωής τους και συμβατικού χρόνου μίσθωσης του ακινήτου.
(α2) Αν ο μισθωτής δεν εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρησή του από το ακίνητο, τα αναγνωρίζει ως άυλα στοιχεία (δικαίωμα χρήσης) και τα αποσβένει στο συμβατικό χρόνο μίσθωσης του ακινήτου.  
(β) Για τον εκμισθωτή
(β1) Αν ο μισθωτής θα εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή δε θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρηση του μισθωτή από το ακίνητο, ο εκμισθωτής δεν προβαίνει σε κάποιο λογιστικό χειρισμό.
(β2) Αν ο μισθωτής δεν εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρηση του μισθωτή από το ακίνητο, ο εκμισθωτής αναγνωρίζει τα εν λόγω στοιχεία ως πάγια στην κατηγορία που αφορούν, με το κόστος κτήσης που επιβαρύνθηκε ο μισθωτής κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής τους, με πίστωση ισόποσης υποχρέωσης (έσοδα επομένων χρήσεων).  Στη συνέχεια αποσβένει τα στοιχεία αυτά με βάση την ωφέλιμη οικονομική ζωή τους και μεταφέρει την υποχρέωση (έσοδα επομένων χρήσεων), στα αποτελέσματα ως έσοδο, στο χρόνο διάρκειας της μίσθωσης.
                                                                         ΤΑ ΜΕΛΗ

                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ
Δείτε ολόκληρη την Α.Π. 1253/2015.

 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pUTJ2bGVYLUtkZlE/view?usp=sharing

ΣΛΟΤ Α.Π. 1178/2015 «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ»

Με τον Αριθμ. Πρωτ.1178 ΕΞ 27.7.2015 του ΣΛΟΤ με θέμα "Λογιστική εγγραφή διατακτικών σίτισης "η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Οποιαδήποτε παροχή προς τους εργαζομένους μιας επιχείρησης, είτε αφορά χρήμα, είτε αφορά είδος, αποτελεί από λογιστικής απόψεως παροχή προς τους εργαζόμενους. Συνεπώς, για σκοπούς παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων περιλαμβάνεται στις παροχές σε εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το λογαριασμό στον οποίο παρακολουθείται και του τρόπου με τον οποίο φορολογείται.
Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση επιλέξει να παρουσιάζει την κατάσταση αποτελεσμάτων «κατά είδος», στο κονδύλι παροχές σε εργαζομένους πρέπει να περιλαμβάνεται και αυτό το ποσό, εφόσον είναι σημαντικό και επηρεάζει το ποσό των παροχών σε εργαζομένους. Αντίστοιχα, αν η επιχείρηση παρουσιάζει την κατάσταση αποτελεσμάτων «κατά λειτουργία», η κατανομή του κονδυλίου παροχές σε εργαζομένους στις λειτουργίες, περιλαμβάνει και αυτό το ποσό (εφόσον είναι σημαντικό). 
Για τα φορολογικά θέματα αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
                                                               ΤΑ ΜΕΛΗ

                                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ
Δείτε ολόκληρη την
1178 ΕΞ 27.7.2015 του ΣΛΟΤ
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pNV96eTVXZElxdGM/view?usp=sharing

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *