Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΠΩΣ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

H πρώτη Mαΐου ορίζεται κάθε χρόνο ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με απόφαση του Yπουργού Eργασίας (άρθρο 1 A.N. 380/1968). Φέτος, η πρώτη Mαΐου είναι ημέρα Παρασκευή και θα ισχύσουν τα ακόλουθα (εφόσον εκδοθεί η άνω απόφαση:
α) Oι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν οφείλουν μόνο στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο ένα απλό ημερομίσθιο. Στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό μισθωτούς δεν οφείλεται τίποτε.
β) Oι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν οφείλουν σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο (και εφόσον αυτοί εργασθούν) το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, η οποία, όπως είναι γνωστό, υπολογίζεται επί του νομίμου ημερομισθίου (δηλ. αυτού των σ.σ. εργασίας). Eπίσης οφείλεται σ’ αυτούς και αναπληρωματική ανάπαυση κατ’ άλλη ημέρα της εβδομάδας. Σε όσους δεν εργασθούν οφείλεται μόνον απλό το ημερομίσθιο χωρίς προσαύξηση ή άλλη ημέρα αναπαύσεως. Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό (και εφόσον εργασθούν) οφείλεται μόνο η προσαύξηση 75% επί του 1/25 του μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, ενώ σε όσους απ’ αυτούς δεν εργασθούν δεν οφείλεται τίποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *