Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΠΟΛ.1168/2014-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Με την Πολ. 1168/24.6.2014 του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1724/27.6.2014 τευχος Β') με θέμα " Συμπλήρωση της ΠΟΛ.1119/25.4.2014 AYO (ΦΕΚ Β΄1035/25.04.2014) ως προς τον προσδιορισμό του χρόνου κτήσης ακίνητης περιουσίας και καθορισμός τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν για την εφαρμογή του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013." ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
Η ΠΟΛ υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1119/25.4.2014 (ΦΕΚ Β΄/1035/25.4.2014) συμπληρώνεται ως ακολούθως, στα παρακάτω θέματα.
1. Ανακατανομή χιλιοστών
  2. Κατεδάφιση κτίσματος
 3. Πολεοδομική τακτοποίηση εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής
 4. Πολεοδομική τακτοποίηση μερικώς αυθαίρετης κατασκευής
 5. Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος
 6. Ενιαίο δηλωθέν τίμημα/αξία κτήσης
  7. Μεταβίβαση ενιαίας οικοδομής
  8. Μεταβίβαση ακίνητου που προήλθε μερικώς από ανέγερση
  9. Νόμιμη Προσθήκη κτίσματος
 10. Έγκριση πολεοδομικής μελέτης ή κύρωση πράξης εφαρμογής που αφορά μερική επιφάνεια του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1168/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pTURLN3JYZUVkbFk/edit

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΗ

Να ισορροπήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά και να προωθήσει την εύρρυθμη λειτουργία της φοροεισπρακτικής μηχανής ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή καλείται η νέα γενική γραμματέας εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδη.
Την ίδια ώρα η τρόικα την παρακολουθεί με το δάχτυλο στη σκανδάλη, πράγμα που δυσκοελεύει, όπως είναι φυσικό το έργο της.
Πάντως για την ίδια, όπως ανανφέρει το Βήμα της Κυριακής μία από τις κορυφαίες επιδιώξεις της θα είναι να μην επιβάλλονται κατασχέσεις σε όσους χρωστούν αλλά έχουν τη διάθεση να συμμορφωθούν, ενώ στους μεγαλοοφειλέτες που συστηματικά αποκρύβουν εισοδήματα και αυξάνουν τα χρέη τους στο κράτος, δεν θα δείξει καμία επιείκεια.

«Το κράτος δεν μαζεύει χρήματα όταν πραγματοποιεί μαζικά κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πολιτών, αλλά όταν τους δίνει τη δυνατότητα να συμμορφωθούν» αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Σαββαΐδου, δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει.

Όπως επισημαίνει η ίδια σε στενούς της συνεργάτες, το όλο θέμα είναι να μην επιτρέψεις στον άλλο να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα «παράθυρα» της φοροαποφυγής.
Στο μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν πως με το δάκτυλο στη... σκανδάλη περιμένουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν και του ΔΝΤ τη διάδοχο του Χ. Θεοχάρη στο "τιμόνι" της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.Όχι γιατί έχουν... προηγούμενα μαζί της αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχουν "χωνέψει" ακόμα τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση τον προκάτοχο της. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η πίεση που δέχθηκε για το θέμα ο Γ. Χαρδούβελης στο παρθενικό του Eurogroup, έφτασε στα όρια της αγένειας, ενώ μόνο "αθώα" δεν πρέπει να θεωρείται η διπλή αναφορά του ΔΝΤ στην πρόσφατη Έκθεση του περί "πολιτικών παρεμβάσεων" στη λειτουργία της φορολογικής Διοίκησης.
Το πρώτο εμπόδιο που καλείται να υπερπηδήσει, λοιπόν, η Κατερίνα Σαββαΐδου είναι η επιφυλακτικότητα αν όχι προκατάληψη της Τρόικας. "Η Κομισιόν αναμένει να υπάρχει πλήρης συνέχεια στο έργο μεταρρύθμισης, με το οποίο έχει επιφορτιστεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Έτσι θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της, γεγονός που δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο αλλά αποτελεί και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης", δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Π. Καρβούνης, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουν ανεκτά τα όποια πισωγυρίσματα στην αναδιάρθρωση της φορολογικής Διοίκησης.
Το δεύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό η νέα Γενική Γραμματέας, είναι η υποστελέχωση των ελεγκτικών μονάδων πρώτης γραμμής, όπως το ΚΕΦΟΜΕΠ, κάτι που έχουν επισημάνει και οι τεχνοκράτες της Τρόικας. Αν και εκκρεμεί η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με τουλάχιστον 500 άτομα, ακόμα δεν υπάρχει φως στο τούνελ, ενώ όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, το βάρος δεν πρέπει να πέσει μόνο στην ποσότητα- δηλαδή στον αριθμό εκείνων που θα προσληφθούν ή θα μετακινηθούν- αλλά κυρίως στην ποιότητα, δηλαδή στην εμπειρία και στα προσόντα όσων θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες.
Σε άμεση συνάρτηση με το έμψυχο δυναμικό είναι η δυνατότητα αν όχι επίτευξης των στόχων, τουλάχιστον περιορισμού των διαφαινόμενων αποκλίσεων. Οι κατά γενική ομολογία υψηλοί στόχοι που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα είχαν- όπως φαίνεται- ως βασικό στόχο να μην επιτρέψουν την παραμικρή χαλάρωση στο υπουργείο Οικονομικών, ειδικά στο πεδίο της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ωστόσο, οι διαφαινόμενες αποκλίσεις δεν θα περάσουν στα "ψιλά" και πλέον στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει την Τρόικα ότι εξαντλούνται οι δυνατότητες του ελεγκτικού μηχανισμού. Τη... χρυσή τομή θα πρέπει να βρει η νέα Γενική Γραμματέας και στο πεδίο της μεγιστοποίησης των εισπράξεων από το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών κι εδώ η δυσκολία δεν είναι τεχνική αλλά μάλλον πολιτική, καθώς όπως αποδείχθηκε και με τον προκάτοχο της, η κυβέρνηση εμφανίζει... αλλεργικά συμπτώματα μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης "κατασχέσεις".
Σε τεχνικό επίπεδο, πρόκληση για την Κατερίνα Σαββαΐδου χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν η εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος απόδοσης ΦΠΑ, όπου στην πραγματικότητα όποιος ενταχθεί στο σύστημα δεν θα αποδίδει ούτε μισό ευρώ στο Δημόσιο εάν πρώτα δεν εισπράττει το σχετικό τιμολόγιο, όπως επίσης το στήσιμο του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, που πάει από χρονιά σε χρονιά, τείνοντας να γίνει το... ανέκδοτο της τελευταίας τετραετίας...
πηγή .ημερήσια

ΙΚΑ:ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ από την 1η Ιουλίου.

Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ)

Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις, λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα Ταμεία ασφάλισής τους, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσω του συστήματος αυτού, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Έτσι περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα Υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης», με δύο τρόπους:

  • Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πιστοποίηση Ασφαλισμένου μέσω TAXISNET», διαδικασία που δεν απαιτεί προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου, παρά μόνο στην περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης.
  • Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασία που προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.
Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων που ήδη διαθέτουν κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική υπηρεσία της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθοδηγεί τους ασφαλισμένους με συγκεκριμένες οδηγίες για τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης και από τα ΚΕΠ.
πηγή .το βήμα

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 27.6.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ
To Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους για τη διάθεση φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης που έδειξαν την τελευταία εβδομάδα.
Από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί 700.000 δηλώσεις δηλαδή το 12% των συνολικά αναμενόμενων και μόνο χθες υποβλήθηκαν 198.000 δηλώσεις.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι ανταποκρινόμενοι στις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιούν το TAXIS σε ώρες μη αιχμής, με αποτέλεσμα παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων το TAXIS να ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά.
Το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, δίνει παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Καλούνται οι Έλληνες φορολογούμενοι να συνεχίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις με τους ίδιους ρυθμούς μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, προκειμένου οι δηλώσεις αυτές να είναι εμπρόθεσμες.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 72 ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΧΥΣΑΝΤΟΣ Κ.Φ.Ε(Ν.2238/1994) ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ "ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ"

1. Με την εφαρμογή του νέου Κ.Φ.Ε. (Ν. 4172/2013) καταργήθηκε το εν θέματι άρθρο 72 του ισχύσαντος μέχρι 31/12/2013 Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/94), με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονταν, κατ’ εξαίρεση της φορολογικής αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων, οι μεταφορές εσόδων ή εξόδων από χρήσεως σε χρήση.

2. Όπως είναι γνωστό, οι ευεργετικές και χρηστικές αυτές διατάξεις είχαν καθιερωθεί το πρώτον με τον αυτοτελή Ν. 4486/1965 που ενσωματώθηκε ακολούθως στο άρθρο 72 του κωδικοποιηθέντος Ν. 2238/94, ο οποίος ίσχυσε μέχρι 31/12/2013. Με τις διατάξεις αυτές αντιμετωπίζονται ευνοϊκά (άνευ κυρώσεων) οι συχνά εμφανιζόμενες στη συναλλακτική πρακτική περιπτώσεις που, ως επί το πλείστον, άνευ υπαιτιότητας των συναλλασσόμενων, κάποια ποσά εσόδων ή εξόδων καταχωρούνταν, κατά παρέκκλιση της φορολογικής αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων, σε προγενέστερη ή μεταγενέστερη χρήση από αυτή στην οποία ανήκαν.

3. Συνεπώς, μετά την κατάργηση του εν λόγω άρθρου 72 του Ν. 2238/94 (παλαιού Κ.Φ.Ε.), φρονούμε ότι θα έχουν πλέον εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση οι βασικές αρχές της φορολογικής αυτοτέλειας των χρήσεων (άρθρα 21-26 του Κ.Φ.Ε. - Ν. 4172/2013) και έτσι σε κάθε σχετική παρέκκλιση από αυτές (μεταφορά φορολογητέας ύλης από χρήσεως σε χρήση) θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις ή πρόστιμα και απόρριψη δαπανών).

4. Προς τούτοις και με την επιφύλαξη σχετικών οδηγιών από τη διοίκηση του ΥΠΟΙΚ, εφιστούμε την δέουσα προσοχή σας επί του θέματος, συνιστώντας ταυτόχρονα όπως, μέσω των κλαδικών σας εκπροσωπήσεων, επιδιώξετε αρμοδίως την αναβίωση των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 72 του προϊσχύσαντος Κ.Φ.Ε. (Ν. 2238/94).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ 2,3 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Περίπου δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλλουν και μετά τις 30 Ιουνίου, που λήγει και τυπικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν έκαναν τη δήλωση και για να μην καταρρεύσει το TAXIS τις τελευταίες ημέρες προχωρά στην εφαρμογή της παλιάς συνταγής της θέσπισης καταληκτικών προθεσμιών υποβολής της φορολογικής δήλωσης με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Ετσι η παράταση που δίνεται αναμένεται να είναι έως τις 15 ή και 20 Ιουλίου. Ωστόσο, κάθε δύο ημέρες θα λήγει και η προθεσμία για ένα ψηφίο Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και από αυτές που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ μόνο δύο στους δέκα έχουν επιστροφή φόρου.
πηγή.ημερήσια

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΠΟΛ.1167/2014-ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ

Mε την Πολ.1167/19.6.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Κοινοποίηση των διατάξεων των Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών 18109/20.05.2013 (ΦΕΚ Β1215) και 34637/04.09.2013 (ΦΕΚ Β2183) και παροχή σχετικών οδηγιών." διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Με τις σχετικές διατάξεις ρυθμίζονται οφειλές των Δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω «συμψηφισμού» τους με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 27 του ν.3756/2009 συνολικά έσοδα τους, με ταυτόχρονη απαλλαγή πρόσθετων φόρων, προστίμων, επιβαρύνσεων, καθώς και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής 
Σχετική η εγκύκλιος ΠΟΛ.1086/23.4.2013 με την οποία σας δόθηκαν οδηγίες εφαρμογής των προαναφερθεισών διατάξεων.
 Δείτε ολόκληρη την Πολ 1167/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pem5ZbmtDdjVZUzA/edit

ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Tρίμηνο χρονικό περιθώριο για την υποβολή της δήλωσης Πόθεν Έσχες,  μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχουν από εφέτος οι φορολογούμενοι.
Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» προβλέπει πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για 3 χρόνια μετά την απώλεια ή τη λήξη της και κατατίθεται το αργότερο τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Κανονικά η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο διαφαίνεται πως τελικά η καταληκτική προθεσμία υποβολής των Ε1 θα πάρει παράταση έως τις 20 -25 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα υποβληθούν έως τις 20 -25 Οκτωβρίου 2014.
πηγή.Greek money

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

24.6.2014
Το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καλεί τους Έλληνες φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την υπάρχουσα προθεσμία της 30ης Ιουνίου δείχνοντας αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος με τα στοιχεία για το 2013, όπως και στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος.
Χθες οι Έλληνες φορολογούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών, υπέβαλαν 146.000 δηλώσεις που είναι και ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός δηλώσεων και το TAXIS ανταποκρίθηκε με μεγάλη ευκολία σε αυτό τον αριθμό.
Συνολικά έχουν υποβληθεί περί τα 3,3 εκατομμύρια δηλώσεις. Οι ώρες στις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του ΤΑXIS είναι:
·        Μέχρι τις 9.30 το πρωί
·        Από τις 14.00 μέχρι τις 17.00
·        Μετά τις 21.30 το βράδυ.

Δ12 Α 1092647 ΕΞ 2014 - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΟΛΟΜΕΛ. ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Με την  Αρ. Πρωτ. Δ12 Α 1092647 ΕΞ 19.6.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Εφαρμογή των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ για το επίδομα αλλοδαπής και το επίδομα βιβλιοθήκης" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
ΣΧΕΤ: Το με αριθμό 14605/13.3.2014 έγγραφό σας
Απαντώντας στο πιο πάνω σχετικό, αναφορικά με το υπόψη θέμα, σας πληροφορούμε ότι, η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους.
                                                    Ο Διευθυντής
                                              Π. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ                       
Πρόταση Υπουργού Οικονομικών για την πλήρωση της θέσης  του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων την Αικατερίνη Σαββαΐδου.
Η κυρία Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.
Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).
Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό  πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει  μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).
Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓΔΕ, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε στις 6 Ιουνίου 2014 ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, με ημερομηνία λήξης τη 15η Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής ακολουθήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου 4093/2012. Για την εξέταση των υποψηφιοτήτων δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους κκ.: Α) Γκίκα Χαρδούβελη (Υπουργό Οικονομικών), Β) Δρ. Ιωάννη Τέντε (Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), Γ) Μιχαήλ Σφακιανάκη (Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Δ) Εμμανουήλ Κονδύλη (Ομότιμο Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), και Ε) Pierre Lepetit (Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας).
Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε τρεις φορές (στις 17, 21 και 22 Ιουνίου). Με βάση τα κριτήρια επιλογής, στις συνεδριάσεις αξιολογήθηκαν οι 75 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τα μέλη κατέληξαν σε έναν κατάλογο υποψηφίων αποτελούμενο από 8 άτομα που κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη την Κυριακή 22 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της Αικατερίνης Σαββαΐδου.

ΠΟΛ.1166/2014-ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με την Πολ.1166/20.6.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Διευκρινίσεις ως προς τις εξαιρέσεις από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οικονομικού έτους 2014" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το οικονομικό έτος 2014, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής: α) Να λαμβάνει κατά την 31/01/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό.
β) Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ, Δ΄, Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή (μισθωτές υπηρεσίες). Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί κατά το 2015).
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1166/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pV1VUXzFVWThvVlk/edit

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΥΠΟΙΚ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

22.6.2014
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ
Σχετικά με δημοσιεύματα περί «τυφλών» κατασχέσεων από την Εφορία το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι:Ο Νόμος 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη προς το Δημόσιο διασφαλίζει το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως.Επιπλέον, προβλέπει ρητά ότι πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα  προνοιακά επιδόματα όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών,  καθώς και το κοινωνικό μέρισμα. 
Οι περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τις τράπεζες οφείλονται στο γεγονός ότι  οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο. 
Το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας γνώση των περιπτώσεων αυτών, μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για την αποφυγή των εσφαλμένων κατασχέσεων και από τις  14/04/2014 εξέδωσε την ΠΟΛ.1109/14.4.2014 , για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει και θα ενεργοποιήσει εντός των ημερών μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Περί τα 200.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015.
Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα Σαββοτοκύριακο».
Υπενθυμίζεαι ότι σύμφωνα με το νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο -η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού για τα παλαιά προγράμματα- θα περιέρχονται στο Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση κι όχι να επανακτήσουν το ακίνητο.
Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι από τις 7 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τη νέα φάση κτηματογράφησης στις περιοχές Κοζάνης, Αργολίδας και Αρκαδίας, ενώ από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κτηματογράφησης για περιοχές των Τρικάλων και της Πέλλας.
πηγή. ημερήσια

ΦΟΡΟΙ 11 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ

Φόρους συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν 5,5 εκατ. φορολογούμενοι το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και την τελευταία μέρα του τρέχοντος έτους θα πρέπει να καταβληθεί στα δημόσια ταμεία ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την πορεία υλοποίησης των στόχων, δεδομένου ότι πλησιάζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015. Εφόσον παρουσιαστούν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2014 οι πιστωτές της χώρας όχι μόνο δεν πρόκειται να αποδεχθούν αιτήματα για ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης ή ευνοϊκότερη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά θα είναι σκληρότεροι και στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Την ίδια στιγμή, στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να εισρεύσουν περισσότερες οφειλές, κάτι που φαίνεται και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Χωρίς δηλαδή να έχει ξεκινήσει η πληρωμή των μαζεμένων φορολογικών υποχρεώσεων, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ μηνιαίως. Ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους εξής φόρους:
1. Φόρος εισοδήματος. Οι 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το 2013, γεγονός που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπουν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων. Επίσης φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς και δεν εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που θα καταβάλουν ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014.
2. Εισφορά Αλληλεγγύης.Επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Ειδικότερα: - Για συνολικό καθαρό εισόδημα 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού. - Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού. - Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού. - Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού. Στο δεύτερο εξάμηνο θα καταβληθούν 1,178 δισ. ευρώ (έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης ακόμα 800 εκατ. ευρώ)
3. Τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013. Συνολικά θα καταβληθούν 227,7 εκατ. ευρώ.
 4. Φόρος πολυτελείας. Υπόχρεοι καταβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους: - Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Το ποσό που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.
 5. Τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει το 2014 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ.
 6. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Από τον Ιούλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.
 7. Συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.
Παράταση για την υποβολή των δηλώσεων .
Την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που κανονικά λήγουν στις 30 Ιουνίου αποφάσισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η σχετική απόφαση που θα παρατείνει τις προθεσμίες μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι είναι ότι θα αλλάξουν μόνο η ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων και όχι οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Δηλαδή όποιος υποβάλει τη δήλωσή του στις 25 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου. Επίσης παρατείνονται οι ημερομηνίες για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων διακοπής εργασιών, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν ανενεργές επιχειρήσεις και μπλοκάκια να τα κλείσουν χωρίς να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση θα είναι μέχρι τις 25 Ιουλίου.

πηγή.καθημερινή

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

  20.6.2014
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ
Σε σχέση με τα δημοσιεύματα περί παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται:
«Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις και εκκρεμούν ακόμη περίπου 2,8 εκατομμύρια».

ΠΟΛ.1164/2014-ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ & ΕΝ.Φ.Ι.Α

Με την Πολ.1164/13.6.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε. τουΥΠΟΙΚ με θέμα "   Εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
 Ειδικότερα,
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 19 και 34 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013 ΦΕΚ 170 Α') ο φορολογούμενος που διαπιστώνει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποβάλλει τροποποιητική δήλωση, καταβάλλοντας την επί πλέον διαφορά φόρου ή δικαιούμενος επιστροφή του υπερβάλλοντος φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ίδιου Κώδικα. Συνεπώς, οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων κατά την εκκαθάριση τους θα αντιμετωπίζονται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις παρακάτω διαδικασίες:  ..........
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1164/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pQXRSZllzTk1WVTA/edit

ΔΕΣ 1092026 ΕΞ 2014 -ΜΕΧΡΙ 25/7/2014 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Με την  Αρ. Πρωτ: ΔΕΣ 1092026 ΕΞ 2014/19.6.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής "ορίζονται τα παρακάτω.
Ειδικότερα,
 Η προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι 20/06/2014 με το ΔΕΣ Γ 1052327 ΕΞ 27.3.2014 έγγραφό μας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, παρατείνεται μέχρι την 25/07/2014. .............
 Δείτε ολόκληρη την ΔΕΣ 1092026 ΕΞ 2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pS1YxWWRrUHlvanc/edit

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Δ12Β 1091312 ΕΞ2014 -ΔΕΝ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ Η ΖΗΜΙΑ ΥΠΟΚ/ΤΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ

Με την Δ.Λ  Αριθ. Πρωτ.: Δ12Β 1091312 ΕΞ2014 /18.6.2014 του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Φορολογική μεταχείριση ζημιών ή κερδών ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας από το υποκατάστημά της" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω συνάγεται, ότι η εταιρεία «.........................ΑΕ», ως ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία, στη χρήση 2013, θα φορολογηθεί στην Ελλάδα για το συνολικό καθαρό εισόδημα ή κέρδος που προκύπτει τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή και επομένως, θα συμπεριλάβει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός της και τυχόν κέρδος που απέκτησε από την δραστηριότητα του υποκαταστήματός της στην Σερβία.
Τυχόν ζημία που προέρχεται από το υποκατάστημα στην Σερβία δεν συμψηφίζεται με κέρδη του κεντρικού που βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά μόνο με θετικά εισοδήματα που ενδεχομένως θα πραγματοποιήσει το υποκατάστημα στην αλλοδαπή στις επόμενες διαχειριστικές περιόδους, εφόσον βέβαια επιτρέπεται από τη φορολογική νομοθεσία της συγκεκριμένης χώρας (σχετ. 1042192/10603/Β0012/30.6.2004, 1119037/11617πε/Β0012/13.1.2006 έγγραφά μας).
Επομένως, εάν από τον ανωτέρω συμψηφισμό προκύψει θετικό αποτέλεσμα, αυτό προστίθεται στα κέρδη και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, ενώ αντίθετα εάν προκύψει ζημία, αυτή δεν αναγνωρίζεται (σχετ. 1073837/10978/Β0012/22.9.2009 έγγραφό μας).  ............
 Δείτε ολόκληρη την  Δ12Β 1091312 ΕΞ2014
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pd0YtcmpabU5zdjQ/edit

Δ13Α 1088562 ΕΞ 2014.-ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟ ΔΩΡΕΑΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΜΕΣΩ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΩΝ

την Δ.Λ  Αρ. Πρωτ: Δ13Α 1088562 ΕΞ 2014 /5.6.2014 τουΥΠΟΙΚ με θέμα " Φορολογική αντιμετώπιση των κουμπαράδων είσπραξης δωρεών του ......." διευκροινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
  Οι χρηματικές δωρεές, που πραγματοποιούνται από ανώνυμους δωρητές προς το Σύλλογό σας μέσω των κουμπαράδων που βρίσκονται τοποθετημένοι στην Επικράτεια εμπίπτουν στην απαλλακτική διάταξη της περ. βα) της ενότητας Β του άρθρου 43 του Κώδικα και κατά συνέπεια για τις δωρεές αυτές απαλλάσσεστε τόσο από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς όσο και από την καταβολή του οικείου φόρου.
Δείτε ολόκληρη την Δ.Λ Δ13Α 1088562 ΕΞ 2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZXdMMTFVTktBekk/edit

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τις βασικές θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με την λογιστική τυποποίηση και τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κύριος Κόλλιας αφού έκανε μια αποτίμηση του έργου και των δράσεων του ΟΕΕ στο τομέα αυτό δήλωσε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητάει:
1.    Να ανατεθεί στο ΟΕΕ η μελέτη και εισήγηση για την κατάρτιση του προεδρικού διατάγματος που θα καθορίζει τις βασικές αρχές του Λογιστικού Σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης και το περιεχόμενο του, ως ο φορέας που διαθέτει την τεχνογνωσία και εμπειρία στα κλαδικά λογιστικά σχέδια φορέων του Δημοσίου.
2.    Να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για την πλήρωση θέσης προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) Υπουργείου μόνο στελέχη του Δημοσίου Τομέα του κλάδου ΠΕ Οικονομικού, οι οποίοι διαθέτουν την απαιτούμενη επιμόρφωση και κατάρτιση στην Λογιστική.
3.    Να στελεχωθούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα από πτυχιούχους οικονομικών σχολών με εξειδίκευση και κατάρτιση στην λογιστική.
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επισήμανε:
1.    Την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Διπλογραφικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση ώστε όλος ο Δημόσιος Τομέας να τηρεί ένα ενιαίο λογιστικό σύστημα και να σταματήσει η παράλληλη λειτουργία του Δημόσιου Λογιστικού με το Διπλογραφικό Σύστημα.
2.    Την παροχή συνεχούς εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο των υπαλλήλων πτυχιούχων οικονομικής κατεύθυνσης οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δημοσίου.
3.    Την αναγκαιότητα Ουσιαστικής Αναβάθμισης της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και του προσωπικού τους με τροποποίηση των υφισταμένων οργανισμών τους.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΓΣΕΕ-ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τoν τρόπο χορήγησης της ετήσιας άδειας.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
• Ο χρόνος χορηγήσεως των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη.
• Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
• Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.
• Επίσης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν δεν του την ζήτησε ο μισθωτός .
ΩΣ ΠΡΟΣ TOΝ ΤΡΟΠΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Μπορεί η άδεια να χορηγηθεί τμηματικά
• Η άδεια για μεν το πρώτο ημερολογιακό έτος χορηγείται σε τμήματα, Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσελήφθηκε ο μισθωτός, να χορηγήσει σε αυτόν την αναλογία της κανονικής του άδειας.
• Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του με αποδοχές, που αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στο έτος αυτό. Η αναλογία υπολογίζεται και πάλι με βάση της 20 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 24 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο .
Στη διάρκεια του έτους αυτού και στο σημείο που συμπληρώνει 12 μήνες εργασία , η άδεια αυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του δεύτερου ημερολογιακού έτους, να του χορηγήσει αναλογικώς ή ολόκληρη την άδεια που φθάνει μέχρι τις 21 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο, και τις 25 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.
• Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την άδεια του σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή θα φθάσει τις 22 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 26 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο, εάν έχουν συμπληρωθεί 2 έτη απασχόλησης μέσα στο τρίτο ημερολογιακό έτος.
• Οι μισθωτοί με προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται 25 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με πενθήμερο, ή 30 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με εξαήμερο με αποδοχές (ΕΓΣΣΕ 2000-2001, άρθρο 6).
• Επίσης οι μισθωτοί, από 1-1-2008, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας δικαιούνται μία (1) εργάσιμη ημέρα παραπάνω, δηλ. 26 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και 31 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο (ΕΓΣΣΕ 2008-2009, άρθρο 3).
• Σύμφωνα με το Ν 4093/2012 και την διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η διαδικασία χορήγησης αδείας γίνεται ως εξής:
α) Είναι επιτρεπτή από τον εργοδότη η κατάτμηση του χρόνου αδείας εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης που προκύπτει στο πλαίσιο της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Η κατάτμηση μπορεί να γίνει σε δυο περιόδους εντός του αυτού ημερολογιακού έτους. Η πρώτη περίοδος της άδειας που χορηγείται με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι (6) εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε (5) εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου ή δώδεκα (12) εργάσιμων ημερών εάν πρόκειται για ανήλικο εργαζόμενο.
β) Επιτρέπεται η κατάτμηση του χρόνου αδείας και σε περισσότερες των δυο περιόδων. Η διαδικασία αυτή, η οποία προβλέπει έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη, θα πρέπει να περιλαμβάνει την χορήγηση ενιαίου τμήματος αδείας δέκα (10) εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή δώδεκα (12) εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας ή δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εάν πρόκειται για ανήλικο εργαζόμενο. Η παραπάνω διαδικασία υπάγεται στις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας για την άδεια, οι οποίες προβλέπουν τη χορήγηση αδείας ή τμήματος αδείας από τον εργοδότη στον εργαζόμενο μετά από συνεννόηση των δυο μερών (άρ.4 του ΑΝ 539/45 όπως ισχύει).
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις.
Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.
ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ
Σύμφωνα με τον Ν.4254/2014:
Η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του α.ν. 539/1945 (Α΄ 229), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: Κάθε εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο, το οποίο δύναται να είναι και σε μορφή μηχανογραφημένων σελίδων.Το ειδικό βιβλίο ή οι μηχανογραφημένες σελίδες πρέπει να φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, την ένδειξη «Βιβλίο αδειών» και να περιλαμβάνει τις παρακάτω στήλες:
Ονοματεπώνυμο μισθωτών, ημερομηνία πρόσληψης, αριθμός δικαιούμενων ημερών αδείας, χρονολογία έναρξης και λήξης χορηγηθείσας αδείας, αποδοχές αδείας, επίδομα αδείας. Ειδικώς, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας συμπληρώνονται στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους λήψης της κανονικής άδειας. Τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. που ασκούν τον έλεγχο και την εποπτεία της εφαρμογής του παρόντος.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο θα επιτρέψει την απόδοση του ΦΠΑ σε μία εβδομάδα. Η φορολογική εικόνα και το ιστορικό κάθε επιχειρήσεις θα κρίνουν τον χρόνο που το Δημόσιο θα επιστρέφει τον ΦΠΑ. Ο φόρος θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία.
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based). Το ιστορικό κάθε επιχείρησης, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίζει το πότε θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ. Οσες επιχειρήσεις με βάση τα αρχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν παραβάσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές θα λαμβάνουν άμεσα τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αντίθετα όσες επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί κατά το παρελθόν να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις θα περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν υποβάλει. Το νέο σύστημα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το αναθεωρημένο Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο για τον ΦΠΑ θα προβλέπει:
• Ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικρών επιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ. Υπάρχουν εισηγήσεις το ποσό να είναι χαμηλότερο των 20.000 - 25.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.
• Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων, και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.
• Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.
• Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
• Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).
• Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι επιχειρήσεις αναμένουν μέχρι και 783 ημέρες για να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ. Οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ που εκκρεμούν φθάνουν τις 20.011 με το συνολικό ποσό προς επιστροφή να ανέρχεται σε 691,44 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για να λάβουν οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ φθάνει τις 316 ημέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
• Από τις 20.011 αιτήσεις οι 4.709 είναι νέες οι οποίες υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και χθες. Από τις νέες αιτήσεις οι 300 διεκπεραιώθηκαν μετά τις 90 ημέρες, ενώ 642 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή που υπερβαίνει τις 90 ημέρες.
• Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΟΥ Κω όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 804 μέρες. Ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου 112 επιχειρήσεις αναμένουν 765 ημέρες για να λάβουν επιστροφή συνολικού ύψους 80,95 εκατ. ευρώ.
• Οι τρεις ΔΟΥ με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι η ΦΑΕ Αθηνών όπου εκκρεμούν 390 αιτήσεις, η ΔΟΥ Πλοίων με 264 αιτήσεις και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 134 αιτήσεις.
πηγή. καθημερινή.


Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προς παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Σαράντα υποψηφιότητες υποβλήθηκαν για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μετά την παραίτηση του κ. Χάρη Θεοχάρη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή που έχει ορισθεί για την λήψη της απόφασης και τον ορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Εξάλλου, προς παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 30 Ιουνίου, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει παράταση της προθεσμίας προς το τέλος Ιουλίου.
Επίσης, θέμα ημερών φαίνεται να είναι η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία θα απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου (100 ευρώ) όσοι υπέβαλαν το έντυπο Ε9 πέραν της 31 Μαΐου που έληγε η αρχική προθεσμία λόγω της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
πηγή.enikos.gr

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΑΣΑΜΕ (ΗΔΗ) ΣΤΟΥΣ 8

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ  
Πρόκριση στους οκτώ της υπερφορολόγησης για την Ευρώπη δίνουν οι ελληνικές επιδόσεις στους φόρους καυσίμων και ακινήτων. Εκθεση της Κομισιόν που αποκαλύπτουν σήμερα "τα νεα " κατατάσσει τη χώρα μας όγδοη μεταξύ των 28 της Ε.Ε όσον αφορά τα καύσιμα και ακόμη υψηλότερα, στην  πέμπτη θέση για τα ακίνητα.
Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Οι σημερινές αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ», για την υπερφορολόγηση που υφίστανται στα χρόνια της κρίσης οι καταναλωτές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ασφαλώς δεν κομίζουν γλαύκα στους πολύπαθους έλληνες φορολογουμένους.
Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ότι η σχετική παραδοχή περιλαμβάνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: οι ίδιοι οι δανειστές καταγράφουν την υπερφορολόγηση – που από ένα σημείο και μετά καθίσταται αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τις προσπάθειες για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Μετά την ομολογία των Βρυξελλών, η κυβέρνηση αποκτά ένα αξιόπιστο όπλο στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τη μείωση των φόρων με την τρόικα: διότι είναι πλέον προφανές – ακόμη και στους άκαμπτους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ότι η συνταγή «φορολογήστε τα πάντα» δεν αποδίδει πια!

πηγή. τα νέα.

Δ12Α 1088596 ΕΞ 2014- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ

Με την  Δ.Λ.  Αριθ. Πρωτ: Δ12Α 1088596 ΕΞ /11.6. 2014 του ΥΠΟΙΚ με θέμα  ¨Φορολογική μεταχείριση εργασιών ανακαίνισης σε ακίνητο που έχει δωρεάν παραχωρηθεί¨ διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Σχετ: Το υπ’ αριθμ 17691/29-4-2014 έγγραφό σας.
Σχετικά με όσα αναφέρονται στο ανωτέρω έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4172/2013, ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται, μεταξύ άλλων, το εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Το εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν στην υπεραξία από ανέγερση κτίσματος από τον μισθωτή σε έδαφος κυριότητας τρίτου (δεύτερο εδάφιο τηςπαραγράφου 1 του άρθρου 41 του ν. 4172/2013) καθώς και την εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 41 και 67Α του ν. 4172/2013, όπως αυτές ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με το ν. 4254/2014, οι οποίες κοινοποιήθηκαν με την ΠΟΛ.1122/28.4.2014 διαταγή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Ειδικά για τον χρόνο απόδοσης του φόρου υπεραξίας του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 41, αυτός θα καθορισθεί με την έκδοση απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (παρ. 6 άρθρου 67Α).
                                                                 Ο Δ/ντής α/α
                                                                Αργυρώ Γράψα

ΠΟΛ. ΤΟΜΣΕΝ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Οι μεταρρυθμίσεις, με πρόοδο στον εκσυχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών, όπως με την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, αποτελούν μόνη λύση για να αποφευχθούν νέες περικοπές δαπανών, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.
ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει μάλιστα πως οι αιτίες που δεν επέτρεψαν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο σχετίζονται με την πολιτική αναταραχή της περιόδου 2011-2012 και κυρίως στην «έλλειψη ευρείας πολιτικής υποστήριξης», που δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν εκφράζει την εκτίμηση πως οι οικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται, πως υπάρχει φως «στην άκρη του μεγάλου τούνελ», αλλά και ότι αναμένεται οικονομική ανάπτυξη στο 2014.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογραμμίζει, τέλος, τη σημασία της έγκαιρης εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα στους τομείς της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, της μετατροπής της αδειοδότησης των επενδύσεων και της άρσης των υπερβολικών περιορισμών στην αγορά εργασίας.
πηγή.ημερήσια

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στην εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερήσει η έκδοση των σχετικών εκκαθαριστικών αν και στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου δεν πρόκειται να αλλάξουν.
 Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην έκδοση των εκκαθαριστικών του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων την ερχόμενη Τετάρτη 18 Ιουνίου. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι ο νέος ενιαίος φόρος δεν μπορεί να υπολογιστεί αφού σε ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων, δεν προκύπτει το έτος που απέκτησε ο φορολογούμενος το ακίνητο. Από αυτό το χαρακτηριστικό προκύπτει η παλαιότητα του ακινήτου που με τη σειρά της επηρεάζει το ύψος του φόρου.
 Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα έχει προκύψει στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια για το ακίνητο, όπως είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ παλαιών ακινήτων (π.χ. του περασμένου αιώνα).
 Το θέμα πρόκειται να διορθωθεί με διάταξη που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
 Ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου. Ο φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα και μη, οικόπεδα και εκτός σχεδίου εκτάσεις. Στα κτίσματα επιβάλλεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ακίνητα εφαρμόζεται έκπτωση 60% ενώ για τους βοηθητικούς χώρους δίνεται έκπτωση 90%. Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ.
 Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο βασικός συντελεστής είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από εκεί και πέρα, για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές όπως το αν είναι αρδευόμενο ή όχι, το αν είναι μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια καθώς και το πόσο απέχει από τη θάλασσα. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΑΥΡΙΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ


 Σας ενημερώνουμε ότι, η εφαρμογή υποβολής Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2014, δεν θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 15/06/2014 μεταξύ 13:00 έως 14:00 για λόγους συντήρησης.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

"ΒΟΜΒΑ" Ττ Ε ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Βόμβες» κατά της τεχνητής υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας εξαιτίας των πλαστών αντικειμενικών αξιών, εκτοξεύει η Τράπεζα της Ελλάδος στη Νομισματικής Εκθεση που παρουσίασε χθες. Η ΤτΕ τονίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων έχει συμβάλει κατά ένα μέρος στην κρίση που περνά η κτηματαγορά, καθώς αποθαρρύνoνται οι επενδυτές. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία έτη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις βασίστηκε σε πλασματικές και όχι πραγματικές αξίες, έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση». Και συνεχίζει: «Η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας».  ........................
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερήσιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113290702 

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΑXIS NET

12.6.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ
To Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, κατόπιν ορισμού Αναπληρωτή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία οι εφαρμογές του TAXISnet για:
1. Tην έκδοση Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου ταυτόχρονα με την υποβολή δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. 2014
2. Τις εκτυπώσεις εκκαθαριστικών σημειωμάτων / πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικ. ετών 2012-2014
3. Tην έκδοση / επανεκτύπωση πιστοποιητικών ΕΝ.Φ.Ι.Α.
4. Tην έκδοση Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας
5. Tην προώθηση προς εκκαθάριση και έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού των εκκρεμών ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. ετών 2011, 2012 & 2013.
Εντός της ημέρας, θα είναι διαθέσιμες και οι εκτυπώσεις εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ετών 2010 – 2013.

ΠΟΛ 1162/2014-ΤΙ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ( E-PASS)

Με την Πολ. 1162/ 4.6.2014 του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Τρόπος έκδοσης φορολογικών στοιχείων, για την είσπραξη του αντιτίμου των διοδίων, με τη χρήση ηλεκτρονικών φορητών πομπών" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Aναφορικά με τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για την είσπραξη του αντιτίμου των διοδίων, με τη χρήση ηλεκτρονικών φορητών πομπών, εφαρμόζονται τα εξής:
α) Για το αντίτιμο των διοδίων, που εισπράττεται για τη διέλευση των οχημάτων από τηλεδιόδια (e-pass, teo-pas), από τους χρήστες των πομπών, υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, ως παραστατικό εσόδου εκδίδεται μηνιαίος λογαριασμός, κατ’ αναλογίαν των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 2 του Κ.Φ.Α.Σ..
Ο λογαριασμός αυτός μπορεί να αποστέλλεται στο λήπτη με ηλεκτρονικό τρόπο, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Α.Σ..
β) Εναλλακτικά, αντί της έκδοσης μηνιαίων λογαριασμών, μπορεί να εκδίδεται, απόδειξη λιανικών συναλλαγών, όπως προβλέπεται με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 16 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., για συναλλαγές αξίας μέχρι εκατό (100) ευρώ, ανά διέλευση οχήματος, στην οποία μπορεί να καταχωρούνται τα μοναδικά στοιχεία του πομπού που έχει στην κατοχή του ο εκάστοτε χρήστης αυτού (υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών).
Αντίτυπο της κατά τα ανωτέρω εκδιδόμενης απόδειξης λιανικών συναλλαγών, δύναται να αποστέλλεται, ηλεκτρονικά, στον εκάστοτε λήπτη αυτής, υπό τον όρο της αποδοχής από αυτόν του τρόπου αυτού αποστολής, σύμφωνα με τα οριζόμενα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Α.Σ..

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Γ.Δ.Ε. ΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο Γ. ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Με την Αριθμ. Δ1Α 1088546 ΕΞ 2014 του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ 338/11-06-2014)με θέμα "Ορισμός Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ως Αναπληρωτή του Γενικού Γραμματέα αυτής" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
                                 αποφασίζουμε
Ορίζουμε τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Γεώργιο Χατζάκη του Κωνσταντίνου (Α.Δ.Τ.: ...............) ως αναπληρωτή του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                                                      Αθήνα, 11 Ιουνίου 2014
                                                            Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                    ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ Δ.Ν.Τ. ΓΙΑ ΕΦΟΡΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΑΓΟΡΑ

Ολική αλλαγή μοντέλου ζητά η τρόικα. Οι απαιτήσεις για αλλαγές σε ΦΠΑ, φοροελέγχους και πλειστηριασμούς. Η πίεση για ασφαλιστικό, «ελαστικότερες» εργασιακές σχέσεις και τριετίες. Ποια επαγγέλματα μπαίνουν στο στόχαστρο για «άνοιγμα».
Ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της οικονομίας ζητά το ΔΝΤ. Με τη χθεσινή του έκθεση έστειλε το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι για να καταφέρει να μειώσει φόρους θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, και -το σπουδαιότερο- να βρει μέσω φοροδιαφυγής και άλλων μέτρων τα αναγκαία κονδύλια.
Για το φορολογικό, η έκθεση περιλαμβάνει δέκα συν μία εντολές. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία απέφερε πέρυσι στο ταμείο του δημοσίου περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να ισχύσει το 2015, αλλά η τύχη της θα κριθεί το φθινόπωρο όταν η κυβέρνηση και η τρόικα θα κάνουν ταμείο στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.
Γενικότερα, η αυστηρότερη φρασεολογία που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφορικά με την υποαπόδοση της Φορολογικής Διοίκησης, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τα οργανωμένα συμφέροντα τα οποία ανθίστανται στις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των φόρων προκάλεσε τουλάχιστον αίσθηση............
Δείτε ολόκληρο το άρθρο  του www.euro2day.gr
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1223877/metarrythmiseis-ti-kryvei-h-syntagh-dnt-gia-eforia.html

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Δ12Α 1087402ΕΞ2014 -ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Με την Δ.Λ  Αρ. Πρωτ.:Δ12Α 1087402ΕΞ2014 του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Χορήγηση βεβαίωσης για το ποσό που λαμβάνει αντιρρησίας συνείδησης, αντί εξόδων τροφής και στέγης, ο οποίος εκπληρώνει τη στρατιωτική του θητεία εκτελώντας κοινωνική υπηρεσία" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
  Το ανωτέρω ποσό που έλαβε μέσα στο 2013 δεν φέρει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος καθόσον αυτό καταβλήθηκε για την κάλυψη των εξόδων τροφής και στέγασης που είχε την υποχρέωση να του παρέχει το νοσοκομείο και περαιτέρω δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
 Συνεπώς, το νοσοκομείο δεν μπορεί να χορηγήσει τη βεβαίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν.2238/1994 για το ανωτέρω ποσό που εισέπραξε ο φορολογούμενος και θα πρέπει να προβεί στη διαγραφή του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών που υπέβαλε σύμφωνα με την ΠΟΛ.1039/3.2.2014.
Δείτε ολόκληρη την  Δ12Α 1087402ΕΞ2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSmVxYXN4c0hqdFU/edit

ΤΑ 17 SOS ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Τα κυριότερα σημεία της φετινής φορολογικής δήλωσης παρουσιάζει το Capital.gr όπως προκύπτουν από τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τις αναλυτικές οδηγίες για τη βήμα προς βήμα συμπλήρωσή της μέσα από το γνωστό «βιβλιαράκι». Οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου, οι αποδείξεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ο τρόπος δήλωσης των προστατευόμενων μελών και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» καλύπτονται με λεπτομέρεια από τις οδηγίες.
1. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου έως τις 30.06.2014
2. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά Χειρόγραφα  στην εφορία. Στην . Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
3. Οι δηλώσεις με επιφύλαξηυποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται για έλεγχο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
4. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Οι συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον οι αρχικές τους δηλώσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
5. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές  σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ στην  ειδοποίηση πληρωμής του φόρου εισοδήματος περιλαμβάνεται ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) για όσους φορολογούμενους προκύπτει, μετά την εκκαθάριση, ποσό για καταβολή.
6. Ο φόρος εξοφλείται σε τρείς διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.
7. Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το Taxisnet την πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (το γνωστό εκκαθαριστικό), χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν, στην οποία αναγράφεται ότι αποτελεί ακριβές αντίγραφο αυτής και φέρει ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία έκδοσης αντιγράφου και τη σήμανση για την εγκυρότητα της πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, μέσω του gsis.gr
8. Εφόσον ο φόρος εξοφληθεί στο σύνολό του έως το τέλος Ιουλίου τότε παρέχεται έκπτωση 1,5%.
9. Στην περίπτωση των προστατευόμενων μελών,με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού και τα προστατευόμενα τέκνα αλλοδαπών υπηκόων που εργάζονται στη χώρα μας και είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, οι οποίοι απαλλάσσονται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι ασφαλίζονται σε αλλοδαπό φορέα κοινωνικής ασφάλισης βάσει διμερούς ασφαλιστικής σύμβασης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. για τους ίδιους, αλλά και για τα προστατευόμενα τέκνα τους , η αναγραφή του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική.
10. Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική. Επισημαίνεται ότι θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο προστατευόμενα μέλη εφόσον διαμένουν μαζί του  και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
11. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των φορολογούμενων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
12. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε τράπεζες (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις.
13. Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
14. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) και όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019- 020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των προσώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις (3) , πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.  Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών – ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών. Επίσης, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό. Επιπλέον για τους κωδικούς 657-658, 659-660 και 781-782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί ήδη από την εφορία.
15. Ο κωδικός 049 (δαπάνη με αποδείξεις) συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει σε αποδείξεις τουλάχιστον το 25% του εισόδήματός τους από μισθούς και συντάξεις.
16. Τα δικαιολογητικά των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.Εφόσον κάποια από τα πιο πάνω δικαιολογητικά έχουν ήδη συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια ΔΟΥ ή έχουν διαφυλαχθεί σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ’ αυτά, δεν απαιτείται η έκδοση νέων δικαιολογητικών. Αρκεί να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία θα αναγράφεται το οικονομικό έτος που αφορούσε το κάθε συγκεκριμένο δικαιολογητικό που τυχόν υποβλήθηκε, ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ’ αυτό.
17. Για όσους υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος ηλεκτρονικά, θα τους ζητείται η συμπλήρωση του έτους γέννησης και εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό η επιστροφή του φόρου γίνεται από άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ. Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο έντυπο  της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μια φορά, ενώ ποσά  επιστροφής που προκύπτουν από δηλώσεις άλλων φορολογουμένων δεν μεταφέρονται στον ίδιο λογαριασμό αλλά σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ
πηγή .capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *