Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ECONOMIST:ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ

«Πέρυσι η παραοικονομία έφτασε το 24% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%»
Δύο στους τρεις Έλληνες εργαζόμενους είτε αποκρύπτουν μέρος όσων κέρδισαν, είτε δεν τα αποκαλύπτουν συνολικά στην εφορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, ο οποίος σημειώνει ότι πέρυσι η παραοικονομία στην Ελλάδα έφτασε το 24% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%.

Το ΔΝΤ, σημειώνει το περιοδικό, θα ήθελε να φέρει μεγαλύτερο μέρος από αυτή τη σκιώδη οικονομική δραστηριότητα στο φως, για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Αλλά, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει ο κίνδυνος ότι μια υπερβολικά επιθετική φορολογική πολιτική θα περιπλέξει το πρόβλημα.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε ορισμένα από τα αίτια του προβλήματος -τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, τη χαμηλή ικανοποίηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, το υπερβολικά υψηλό ποσοστό του μη μισθολογικού κόστους- καθώς και στις συνέπειες που έχει η φοροδιαφυγή στην οικονομία γενικότερα, για να σημειώσει:

«Το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να μάθει από το Περού, το οποίο τη δεκαετία του 1990 αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή με τη δημιουργία μία μικρής αλλά καλά εκπαιδευμένης task force. Η εξάλειψη των πολλών εξαιρέσεων και των ‘παραθύρων’ στο δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα θα βοηθήσει, καθιστώντας δυνατό να μειωθούν τα επιτόκια και μαζί με αυτά το κίνητρο για φοροδιαφυγή».

«Αλλά οι φορολογικές Αρχές πρέπει να δράσουν με προσοχή. Πάνω από το 25% των Ελλήνων είναι επισήμως άνεργοι και η παραοικονομία είναι μια σανίδα σωτηρίας για πολλούς από αυτούς (…) Τα δύο τρίτα των αδήλωτων εισοδημάτων ξοδεύονται σχεδόν αμέσως σε επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους τους. Μία πολύ δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να θέσει όλα αυτά σε κίνδυνο» σημειώνει το περιοδικό, το οποίο καταλήγει:

«Η καλύτερη θεραπεία, όμως, θα ήταν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,6% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Καθώς η ανεργία πέφτει και οι μισθοί αυξάνονται, η παρόρμηση για φοροδιαφυγή θα φθίνει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνέβη την περίοδο 1993-2003, όταν η ανάπτυξη ήταν στο 2,5% κατά μέσο όρο και η σκιώδης οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο.»
πηγή. το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *