Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΣΤE: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στον χώρο της εστίασης.
Υπέρ της συνταγματικότητας της επιβολής προστίμου όσο με το 400% του κυρίου φόρου σε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, τάχθηκε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια. Επιπλέον, η διάταξη δεν είναι αντίθετη στο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στον χώρο της εστίασης η οποία ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που τις επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών για μή υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την μεταβίβαση μετοχών.
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι δεν υπέβαλε δήλωση, καθώς θεώρησε οτι λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης και οτι σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20). Ακόμη, υποστήριζε ότι προσκρούει και στην ΕΣΔΑ.
Η προσφυγή απορριφθεί από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε

πηγή.euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *