Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΓΣΕΕ. 33 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ

Μείωση κατά 50% σε σχέση με το 2008 έχουν επιφέρει στο επίπεδο ζωής των Ελλήνων οι μειώσεις μισθών-συντάξεων,καθώς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ η αγοραστική δύναμη των νέων κατώτατων μισθών " επέστρεψε" στο 1978-1979! Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η νέα μελέτη για την ελληνική οικονομία του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, η οποία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα. ..........
πηγή : τα  Νέα

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στο βωμό των επικείμενων  νέων επώδυνων μέτρων των 11.5 δις € που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα παρουσιαστούν στην τρόικα  για έγκριση θα περιλαμβάνεται και  η κατάργηση των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και ότι απομένει από 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο( Συνταξιούχους και μισθωτούς) .Θα καταργηθούν επίσης και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας (460 €  μηνιαίως μέσω του ΟΑΕΔ) για τους εργαζόμενους που απασχολούνται  εποχικά στον  τουρισμό και στην οικοδομή.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΜΕΧΡΙ 31/10/12 Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με την Α.Υ.Ο-Πολ.1177/22.8.2012 τουΥΠΟΙΚ με θέμα "Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για την επιστροφή Φ.Π.Α. έτους 2011 στους αγρότες"ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
              ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
 Παρατείνουμε μέχρι 31 Οκτωβρίου 2012 την προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, που προβλέπεται από την παράγραφο 4 της απόφασης Π.953/432/64/ΠΟΛ 41/3.2.1988 και αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2011.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ                                              

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ ΣΤΑ Ι.Χ

29.8.2011
 Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι τα δημοσιεύματα περί επιβολής τέλους ακινησίας στα ΙΧ οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και βρίσκονται σε ακινησία, είναι εντελώς ανυπόστατα.

ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ΑΠΟ ΤΟ Λ/ΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Με την Δ13/ΦΜΑΠ1117493 ΕΞ /23.8.2012 του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Οδηγίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) έτους 2012."προβλέπονται τα εξής.
Ειδικότερα
Αν ο υπόχρεος επιθυμεί, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο να αποκοπεί το ΕΕΤΗΔΕ από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, προσέρχεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., υποβάλει το υπόδειγμα 6, καταβάλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του έτους 2012, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη Δ.Ο.Υ. ......................
Δείτε ολόκληρη την Δ13/ΦΜΑΠ 1117493 ΕΞ /23.8.2012
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pa1MtU1hFdEFUTVk/edit



Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΣΔΟΕ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

28.8.2012
Στο πλαίσιο των διενεργούμενων ελέγχων, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. προέβησαν στις 26 και 27/08/2012, σε τέσσερις συλλήψεις για φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα:
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, στη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας, διενήργησε έλεγχο σε αναψυκτήριο – μπαρ στην περιοχή της Ελευσίνας, όπου διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και δεν εξέδιδε τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία. Η υπεύθυνη της επιχείρησης συνελήφθη και προσήχθη ενώπιον του Εισαγγελέα κατηγορούμενη για φοροδιαφυγή.
Επίσης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κατά τη διάρκεια των διενεργούμενων ελέγχων διαπιστώθηκε ότι τρεις επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας αναψυκτήριο - Beach Bar, δεν εξέδιδαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία. Οι δύο (2) απ’ αυτές είναι φορολογικά ανύπαρκτες. Οι υπεύθυνοι των τριών (3) επιχειρήσεων συνελήφθησαν στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

Κίνητρα για την χρήση Πιστωτικών καρτών μελετά το ΥΠΟΙΚ  για να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα που πάνε από το κακό στο  χειρότερο. Θα δίδεται έκπτωση  από το φόρο εισοδήματος  3% της δαπάνης ή  θα  μειώνεται κατά μία έως δύο μονάδες  ο Φ.Π.Α σε όσους αγοράζουν με πιστωτική κάρτα  για συναλλαγές κάτω από 300€ αφού  θα μειωθεί και το όριο  αγοράς με μετρητά από 1500€ που ισχύει σήμερα.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ

Taxisnet                    24.08.2012
          Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Σας ενημερώνουμε ότι από 27/08/2012, το Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών (Call Center) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, θα λειτουργεί κανονικά από 07:30 έως 20:00.
Ευχαριστούμε.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

 Μετά από πολλές καθυστερήσεις , διαβουλεύσεις ,το ΥΠΟΙΚ είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει και στην πράξη  άμεσα την ηλεκτρονική τιμολόγηση όλων των συναλλαγών , για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η βάση  δεδομένων που θα δημιουργηθεί στην Γ.Γ.Π.Σ  θα αξιοποιηθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό για διασταυρώσεις  ελέγχους κ.λ.π  των στοιχείων των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων, αλλά και για  την άμεση είσπραξη του Φ.Π.Α. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους των επιχειρήσεων.

Ηλεκτρονικά, η διαδικασία διακίνησης του ηλεκτρονικού τιμολογίου έχει ως ακολούθως:
  1. Το τιμολόγιο δημιουργείται στο σύστημα του προμηθευτή
  2. Κρυπτογραφείται και αποστέλλεται μέσω internet στον πάροχο της υπηρεσίας ηλεκτρονικής ανταλλαγής τιμολογίων
  3. Ο πάροχος «διαβάζει» τον ηλεκτρονικό φάκελο και αναγνωρίζει τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Ακολούθως εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες
    • Μετατρέπει το μορφότυπο του προμηθευτή σε μορφότυπο του αγοραστή
    • Κάνει συγκεκριμένους ελέγχους ορθότητας στοιχείων
    • Εκτελεί πιθανές διαδικασίες (π.χ. επιμερισμός ΦΠΑ ανά είδος)
    • Κρυπτογραφεί και πάλι τον φάκελο τιμολογίου.
  4. Αποστέλλει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στο σύστημα του αγοραστή
  5. Ειδοποιεί και τα δύο μέρη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι το συγκεκριμένο τιμολόγιο έχει παραδοθεί κανονικά.
  6. Το τιμολόγιο αποκωδικοποιείται, και φορτώνεται στο σύστημα του αγοραστή.
  7. Φυλάσσεται σαν ηλεκτρονικό αρχείο.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

AΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

 Το Οικονομικό επιτελείο του ΥΠΟΙΚ για την περιστολή της φοροδιαφυγής σχεδιάζει από το 2013 την αλλαγή του φορολογικού μοντέλου για την φορολόγηση των φυσικών προσώπων υιοθετώντας το αμερικάνικο μοντέλο.Θα αφαιρούνται  δηλαδή όλες οι δαπάνες του φορολογούμενου με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση  περιουσιακών στοιχείων και την πληρωμή λ/σμών κοινής ωφέλειας,από τα συνολικά του εισοδήματα.Το εναπομείναν εισόδημα(καθαρό) θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 40% .Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι θα μεγαλώσει το κίνητρο των πολιτών  να ζητούν αποδείξεις αφού το ισχύον καθεστώς έχει αποτύχει κατά κοινή ομολογία με αποτέλεσμα να δηλώνονται από τούς επιτηδευματίες μεγαλύτερα εισοδήματα  αλλά και να αποδίδουν μεγαλύτερο Φ.Π.Α.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛ/ΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ Τ.ΤΑΞ. & Φ.Π.Α

 Mε την Αριθ. Πρωτ. Δ17Ε 5033256 ΕΞ 2012 ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ με θέμα " Τιμές συναλλάγματος για τον καθορισμό της δασμολογητέας και της φορολογητέας αξίας, για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης και του Φ.Π.Α." ορίζονται τα εξής
Ειδικότερα,
Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής Δ.Υ.Ο, σας διαβιβάζουμε, συνημμένα, πίνακα με τις «Τιμές αναφοράς συναλλάγματος εξωτερικού έναντι του Ευρώ» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις βεβαιωθείσες τιμές της 22ας Αυγούστου 2012, προτελευταίας Τετάρτης μηνός Αυγούστου 2012, που θα πρέπει να εφαρμόζονται για τον καθορισμό της δασμολογητέας και της φορολογητέας αξίας, για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης και του Φ.Π.Α, τον μήνα Σεπτέμβριο 2012, εκτός αν κάποια τιμή αντικατασταθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 171 του καν.(ΕΟΚ) αριθ. 2454/93, οπότε θα σας ενημερώσουμε σχετικά.
Οι Προϊστάμενοι των Τελωνειακών Περιφερειών παρακαλούνται για την άμεση ενημέρωση των Τελωνείων δικαιοδοσίας τους.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ 
α.α
ΜΑΡΙΑ ΛΥΡΑΚΗ
Δείτε το Δελτίο συναλ/τικων ισοτιμιώνhttps://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pYk5BeEdMbHY5d3c/edit

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣ/ΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ Δ.Α

 Με την Πολ.1175/10.8.2012 του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Κοινοποίηση και εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 326 του Ν. 4072/2012 ΦΕΚ 86/Α'/11.4.2012), Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες ακινήτων - Ρύθμιση δεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις, για την εξόφληση χρηματικής απαίτησης κατά του δημοσίου"ορίζεται η διαδικασία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις που έχουν χρηματικές απαιτήσεις από το Δημόσιο να εισπράξουν τα ποσά ,προσκομίζοντας όμως ισόποση εγγυητική επιστολή τραπέζης.
Ειδικότερα,
Με τις εν λόγω διατάξεις ορίζεται ουσιωδώς ότι, προκειμένου να εκτελεστεί δικαστική απόφαση από την οποία απορρέει χρηματική υποχρέωση του δημοσίου, στην περίπτωση που αυτή δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, απαιτείται η προσκόμιση από το δικαιούχο εγγυητικής επιστολής τράπεζας ισόποσης με την απαίτησή του κατά του Δημοσίου. Ομοίως, και όταν η χρηματική υποχρέωση του Δημοσίου απορρέει από άλλο, πλην της δικαστικής απόφασης, εκτελεστό τίτλο (κυρίως ως τέτοιος νοείται η διαταγή πληρωμής), ο οποίος έχει προσβληθεί με ένδικο βοήθημα.....................
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1175/2012 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3paWFuUDNyMFdTaHM/edit

ΕΞΠΡΕΣ ΦΟΡΟ-ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Την επαναφορά παλαιότερης ρύθμισης για την υποβολή και πάλι από τους φορολογούμενους εκπροθέσμων φορολογικών δηλώσεων με απαλλαγή προστίμων και προσαυξήσεων κ.λ.π  , προκειμένου να δηλώσουν εισοδήματα, καταθέσεις στο εξωτερικό , ακίνητα , χρυσό , μετοχές  κ.λ.π. που δεν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί (μαύρα). Με την ρύθμιση αυτή το ΥΠΟΙΚ πιστεύει ότι θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να τονώσει τα φορολογικά έσοδα που πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΚΑΘ' ΟΔΟΝ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ Φ.Α.Π 2010 & 2011

Σε συνέχεια των Ενιαίων Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος  των Φυσικών Προσώπων που είχαν επιβαρυνθεί υπέρμετρα με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος αλλά και από τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, η  Γ.Γ.Π.Σ  ετοιμάζει από τον Ο κτώβριο την αποστολή των εκκαθαριστικών του Φ.Α.Π 2010 & 2011.
Συνεπώς θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα οι ιδιοκτήτες ακινήτων
που:
* Την 1.1.2010 είχαν  ατομική ακίνητη περιουσία  αντικειμενικής αξίας άνω των 400000 €
* Την 1.1.2011  είχαν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200000 €
Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν θα είναι ξεχωριστά ανά σύζυγο.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ Σ.Δ.Ο.Ε.

Στο πλαίσιο των ελέγχων του Σ.Δ.Ο.Ε. για τη θερινή περίοδο, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, για το χρονικό διάστημα από 06/07/2012 μέχρι 19/08/2012, πραγματοποιήθηκαν  4.067  έλεγχοι. Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά  2.266  παραβάτες και διαπιστώθηκαν31.237  παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 55,7%.......
Δείτε ολόκληρη την Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/4ef8a2dc-50ab-47ed-bb28-c6d7cb752c3d

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΜΕΧΡΙ 10/10/12 ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΝ Ε.Φ.Σ

Με την Α.Υ.Ο-Πολ.1168/31.7.2012 ( που δημοσιεύθηκε στο Φ.Κ.Ε 2276/6.8.2012 τεύχος Β')  του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται από το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1159/2011 για τα πιστωτικά ιδρύματα με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις θυγατρικές αυτών που έχουν λάβει για την περίοδο 01.01.2011 - 31.12.2011 παράταση δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων" ορίζονται τα παρακάτω.
Ειδικότερα.
                                  ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Για τα πιστωτικά ιδρύματα με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις θυγατρικές αυτών που δραστηριοποιούνται στο χρηματοοικονομικό τομέα, η προθεσμία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1159/2011, όπως αυτή ισχύει, παρατείνεται έως την 10.10.2012.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2012
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

H ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΥΡΙΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

 Στα επίπεδα του 2003,στα 170 δις Ευρώ υποχώρησε ο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.
Στα επίπεδα του 2003, όταν το εθνικό εισόδημα βρισκόταν στα 173 δισ. ευρώ και η προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κοινοτικοί πόροι και τα φθηνά δάνεια (σε σχέση με την εποχή της δραχμής) για επενδύσεις, στέγη και κατανάλωση έδιναν προοπτικές και γέμιζαν αισιοδοξία τους Ελληνες, έχει επιστρέψει η ελληνική οικονομία.
Οπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, ύστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς ύφεσης το ΑΕΠ αναμένεται εφέτος ότι θα υποχωρήσει σε ποσοστό 6% και σε σταθερές τιμές θα διαμορφωθεί γύρω στα 170 δισ. ευρώ ενώ σε τρέχουσες τιμές γύρω στα 205 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τα τελευταία εθνικολογιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εφέτος γύρω στο 6% (χαμηλότερα από την πρόβλεψη της τρόικας για ύφεση 7%), ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι το 2013 η οικονομία θα σταθεροποιηθεί...............
Δείτε ολόκληρο το άρθρο του Βήματος της Κυριακής.  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=471198

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

 Στα ύψη και πάλι το Ελληνικό χρέος αφού έφθασε στα 303,5 δις € ( από 280,3 δις € και μετά το PSI. H  αύξηση του χρέους  κατά το διάστημα Μαρτίου έως  Ιουνίου ανήλθε στα 23,2 δις €  από δανεισμό που προήλθε από τον μηχανισμό στήριξης. Η υπερβολική αυτή αύξηση  του δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά   κατά  πόσο ακόμα είναι βιώσιμο...........

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞ/ΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘ.ΔΗΛΩΣΕΩΝ Φ.Π.Α

 Με την Πολ.1173 16.8.2012 του ΥΠΟΙΚ με θέμα" Οδηγίες για επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2011 που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή και αποστολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ" ορίζονται τα παρακάτω.
Ειδικότερα,
Δηλώσεις που θα σταλούν στη Γ.Γ.Π.Σ. θα πρέπει να έχουν έτος λήξης της διαχειριστικής περιόδου το έτος 2011.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Εκπρόθεσμες δηλώσεις 2011, που θα παραληφθούν από τη Δ.Ο.Υ. μέσα στο 2012 και μετά την κοινοποίηση της παρούσας, θα αποστέλλονται μια φορά το μήνα στη Γ.Γ.Π.Σ. και μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα. Δηλαδή δηλώσεις του έτους αυτού θα
αποσταλούν στη Γ.Γ.Π.Σ. μέχρι και 20 Ιανουαρίου 2013.
Δείτε ολόκληρη την Πολ 1173/2011.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZXhLMXNySDZTNEU/edit

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ Φ.Ε

 Ύστερα από ρητή εντολή του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η ΓΓΠΣ προχώρησε στην ενεργοποίηση του συστήματος αναμόρφωσης δόσεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω μηνιαίων δόσεων με καταληκτική τον Φεβρουάριο 2013.
Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΣ:
  • Από 13/08/2012 ως και 15/08/2012 προχώρησε στην μετατροπή των δόσεων όλων των δικαιούχων σύμφωνα με ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στην Βουλή.
  • Ενεργοποίησε, την Πέμπτη 16/08/2012, την εφαρμογή αναζήτησης των νέων ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα της http://www.gsis.gr (Επιλογή Αναμόρφωση δόσεων Φόρου Εισοδήματος). Εκεί οι φορολογούμενοι μπορούν με τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης, που βρίσκεται τυπωμένος στο εκκαθαριστικό που τους έχει αποσταλεί, να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο με τους κωδικούς πληρωμής των νέων δόσεων..........
  • Δείτε ολόκληρη την Ανακοίνωση. 
  • http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/4c578101-0ed1-41ed-bff7-32442b3f9f55 

1,524 € ΤΟ ΚΙΛΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ

Με την Πολ.1171/14.8.2012 τουΥΠΟΙΚ με θέμα" Γνωστοποίηση της τιμής ελαιολάδου ελαιοκομικού έτους 2012 - 2013, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας" προβλέπονται τα εξής.
Ειδικότερα,
 Σύμφωνα με το υπ' αριθ. 294905/26.7.2006 έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας (νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και σε συνέχεια επιβεβαίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, η τιμή ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (πρώην παρέμβασης) της κατηγορίας Lampante (πρώην «παρθένου ελαιολάδου» ή «κοινού παρθένου») με ελεύθερη οξύτητα 2 βαθμών και για το ελαιοκομικό έτος 2012 - 2013 θα είναι 1,524 ευρώ/κιλό, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού.
Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί εισφορά δακοκτονίας 1,524 Χ 2% = 0,030 ευρώ.
Δείτε ολόκληρη την Πολ 1171/2012.   https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pT1BNRGRuTVFVZzA/edit

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Με την Πολ.1170/10.8.2010 του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Κοινοποίηση διατάξεων:
α) παρ. 1-4 του άρθρου 3 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ 14 Α’), αναφορικά με επείγουσες ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, β) παρ. 9 του άρθρου 26 του ν.1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α’), όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 28 του ν.3943/2011, (ΦΕΚ 66 Α’), περί αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο σε περίπτωση εκχώρησης απαιτήσεως"ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της ως άνω Πολ. είναι οι ακόλουθες.
* Παρέχεται στους οφειλέτες του Δημοσίου η δυνατότητα να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμα παλαιά χρέη( μέχρι 30/9/2010 ) σε 45 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων:
- 100% στην εφάπαξ καταβολή ή
- 50%   στην καταβολή σε 45 δόσεις.
* Καταβολή  των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις  χωρίς μείωση των προσαυξήσεων.
Σημειώνεται ότι και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις  δεν ισχύουν τα όρια  των 10000€ για τα φυσικά πρόσωπα και 75000€ για τα νομικά.
* Καταργείται η δυνατότητα για τους οικονομικά  ασθενέστερους επέκτασης των δόσεων στις 60.
*Ο οφειλέτης θα χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης όταν δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα 3( τρεις )συνεχείς μηνιαίες δόσεις.
*Ορίζεται στα 100€  το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης.
*Η ένταξη στη ρύθμιση αναβάλλει όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που έχουν ληφθεί σε βάρος του οφειλέτη ακόμα και την ποινική δίωξη...............
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1170/2012. https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pbTkyYXVuVWFpZzg/edit 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

 ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,
ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.

Στα πλαίσια της απόφασης της Κυβέρνησης σχετικά με το αναγραφόμενο θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Η Γ.Γ.Π.Σ. παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών και επιθυμούν να καταβάλουν το Φόρο Εισοδήματος με τις νέες δόσεις, να ανακτούν στην οθόνη του υπολογιστή και να τυπώνουν τα νέα αποδεικτικά είσπραξης του Ενιαίου Εκκαθαριστικού Σημειώματος Φυσικών Προσώπων (Ε.Ε.Σ.Φ.Π.) κάθε φορά που το επιθυμούν.............

Δείτε ολόκληρη την εφαρμογή.
https://www1.gsis.gr/webtax2/installment/login.do 

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΣΤΟ 7% ΤΟΥ Α.Ε.Π ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012

 Με βάση τα στοιχεία του Α' εξαμήνου η ύφεση έφθασε το 6,4% του Α.Ε.Π..Εκτιμάται ότι στο τέλος του 2012 θα φθάσει στο 7% του Α.Ε.Π  καθότι οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις κ.λ.π. η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και η έλλειψη παντελώς  των επενδύσεων έχουν περιορίσει δραματικά την κατανάλωση  με αποτέλεσμα να μειωθεί το Α.Ε.Π.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛ. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 Την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα σχετικά θέματα που αφορούν στην λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πλήρες Υπόμνημα βρίσκεται εδώ.   Σύνοψη Υπομνήματος   Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να........
Δείτε ολόκληρο το Υπόμνημα.
http://www.gsevee.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=193:2012-08-13-10-07-57&catid=23:deltiatupou&Itemid=122 

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤ/ΣΜΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 Το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα περί πιέσεων της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες για χρέη από στεγαστικά δάνεια,  ανακοινώνει ότι ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΞΠΡΕΣ

 Από το ΥΠΟΙΚ μελετάται για την τόνωση των εσόδων που πάνε από το κακό στο χειρότερο να πραγματοποιηθούν φορολογικοί έλεγχοι εξπρές σε όσους δεν αποδέχθηκαν το εκκαθαριστικό  και δεν έκλεισαν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους  με την τελευταία περαίωση. Επίσης θα γίνουν έλεγχοι σε  μεγάλες Α.Ε και Ε.Π.Ε  με βάσει 10 κριτήρια ανεξάρτητα εάν έχουν λάβει φορολογικό πιστοποιητικό. Θα  προβλέπονται  και μειωμένες προσαυξήσεις όταν οι φόροι καταβάλλονται εφάπαξ μέχρι 80%.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η ΤΡΟΙΚΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του φόρου ιδιοκατοίκησης ζητεί  η τρόικα, που θεωρεί ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν φόρο την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου δεν επιβάλλεται φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο» που πληρώνει κάποιος για την ιδιοκατοίκηση. Ουσιαστικά, αυτό που τίθεται επί τάπητος είναι να μετασχηματιστεί το ειδικό τέλος ακινήτων, που εισπράττει η ΔΕΗ, σε έναν μόνιμο φόρο κατοχής, ο οποίος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης.........
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της express.gr   http://www.express.gr/news/finance/633164oz_20120812633164.php3

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ 23,1% ΤΟΝ ΜΑΙΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το ποσοστό της ανεργίας το Μάιο  έφθασε το 23,1% έναντι 22,6% τον Απρίλιο και 16,8% τον Μάιο του 2011. Οι άνεργοι  ανήλθαν στα 1.147.372 άτομα. Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους καθότι  πάνω από  το 50% των νέων είναι εκτός αγοράς εργασίας. Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που για 5η χρονιά μαστίζει την Ελληνική Οικονομία εκφράζονται φόβοι ότι θα φθάσει το 30%..

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ 4 ΔΙΣ €

 Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο ΥΠΟΙΚ αναζητούν ακόμα μέτρα αξίας 4 δις €  που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δις € .Στο προσκήνιο επανέρχεται το μέτρο της εφεδρείας. Ψάχνουν μέτρα από όλες τις πιθανές πηγές.........

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΜΕΧΡΙ 10/8/12 ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρατείνεται:
Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ,  που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Αυγούστου 2012.
Η παράταση αυτή κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα  αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ.049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι η  υποβολή  των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μετά την 10η Αυγούστου 2012, επιφέρει μεταξύ άλλων εκτός από προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής ή προστίμου, την απώλεια του αφορολογήτου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας διότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049 καθώς και τη δυνατότητα του αυτοελέγχου για τους επιτηδευματίες.

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥ

 Με την Α.Υ.Ο -Πολ 1166/24.7.2012 του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Υποβολή δήλωσης μεταβολής για την ένταξη ή αποχώρηση επιχειρήσεων από τη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων"ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
  Οι επιχειρήσεις οι οποίες, κατά την έναρξη λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την αρχική ένταξή τους σε αυτή (οικονομικό έτος 2010), αλλά η μετάπτωσή τους δεν πραγματοποιήθηκε με κεντρικές διαδικασίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πολ 1228/7.11.2012 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2698 Β΄), θα υποβάλλουν − κατ’ εξαίρεση − μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012 δήλωση μεταβολής εργασιών − χωρίς την επιβολή προστίμου − για την  αλλαγή αρμόδιας Δ.Ο.Υ., με ημερομηνία μεταβολής την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.....
Δείτε ολόκληρη την Α.Υ.Ο-Πολ.1166/2012.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pUHZhdjNLQU9ObkU/edit 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *