Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Μ.Π.Δ.Σ 2013-2016

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου με θέμα" Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016"
Ειδικότερα,

 Με τις διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που αποτελείται από ένα άρθρο και το οποίο επιμερίζεται σε δεκαπέντε παραγράφους, προβλέπονται τα ακόλουθα:
α. Εγκρίνεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 (Μ.Π.Δ.Σ.).
β. Θεσπίζονται επείγοντα μέτρα για την υλοποίηση του ν.4046/2012 και τουΜ.Π.Δ.Σ. 2013-2016.
γ. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας διαφόρων Υπουργείων. 
 ....................................... 
Παράγραφος Ε

* Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ., π.δ. 186/1992) αντικαθίσταται με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών,(που έχει 14 άρθρα) με τις διατάξεις του οποίου επανακαθορίζονται κυρίως τα εξής:
        Οι υπόχρεοι και ο τρόπος απεικόνισης των συναλλαγών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικού τιμολογίου, η οποία υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών.
        Τα εξαιρούμενα από την ανωτέρω υποχρέωση πρόσωπα. Πλέον τα φυσικά πρόσωπα (με τις οριζόμενες εξαιρέσεις), που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής, ανεξαρτήτως του ύψους των ακαθαρίστων εσόδων που προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών.
        Οι κατηγορίες των βιβλίων, τα εντασσόμενα σε αυτές πρόσωπα και οι προθεσμίες ενημέρωσης των βιβλίων. Τα βιβλία αυτά διακρίνονται σε απλογραφικά (Β' κατηγορίας) και σε διπλογραφικά (Γ'κατηγορίας). Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι, ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι, παρέχουν ασφαλείς πληροφορίες για τις συναλλαγές τους μέχρι την έκδοση του στοιχείου, για το οποίο έχουν υποχρέωση, όπου και αναγράφονται τα στοιχεία του πελάτη. Η διασφάλιση των πληροφοριών αυτών γίνεται είτε με την καταχώριση χειρόγραφα σε θεωρημένα έντυπα ή, επί μηχανογραφικής τήρησης, με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης του νόμου 1809/1988. Η ισχύς της ανωτέρω ρύθμισης παύει την 1.1.2014.
        Οι περιπτώσεις στις οποίες εκδίδονται, ο χρόνος έκδοσης, οι εξαιρέσεις και το περιεχόμενο του δελτίου αποστολής, του τιμολογίου, καθώς και της απόδειξης λιανικών συναλλαγών (πώλησης αγαθού ή παροχής υπηρεσίας).
        Οι περιπτώσεις έκδοσης φορτωτικής, απόδειξης αυτοπαράδοσης ή διπλότυπης απόδειξης δαπάνης.
        Ο τρόπος διασφάλισης των συναλλαγών και διαφύλαξης των δεδομένων.
        Οι υποχρεώσεις των επιτηδευματιών, σχετικά με την υποβολή καταστάσεων για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών, καθώς με την εξόφληση μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών αξίας 3.000 Ευρώ και άνω. Τα αναγκαία για διασταύρωση στοιχεία που αφορούν εισαγωγές ή εξαγωγές αγαθών των αναφερομένων προσώπων, λαμβάνονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων (Ο.Π.Σ.Τ. - ΙΟδ). Επίσης, προβλέπεται ότι, στα εκδιδόμενα από τις τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, παραστατικά στοιχεία πάσης φύσεως εισπράξεων ή πληρωμών μετρητοίς, για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων ή κοινοπραξιών ποσού άνω των 12.000 Ευρώ, αναγράφεται και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συναλλασσομένου. Σε περίπτωση αλλοδαπού φυσικού προσώπου αναγράφεται ο αριθμός διαβατηρίου ή ταυτότητας. Στις εκδιδόμενες επιταγές που καλύπτουν εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού, αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Φ.Μ. του εκδότη, του εκάστοτε οπισθογράφου καθώς και του τελευταίου κομιστή που εισπράττει αυτήν. Επίσης, αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Φ.Μ. του εκδότη της επιταγής που προσκομίζεται για εξόφληση οφειλής προς το Δημόσιο ανεξαρτήτως ποσού.
        Οι εξουσίες της Φορολογικής Αρχής (του αρμοδίου οικονομικού επιθεωρητή και του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. της έδρας του υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών, κατά περίπτωση), καθώς και οι εξουσίες του Υπουργού Οικονομικών.
Ορίζεται ότι, όπου στις κείμενες διατάξεις γίνεται παραπομπή στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (π.δ. 99/1977) και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992), μετά την ισχύ του υπό ψήφιση νόμου, νοούνται οι συναφείς διατάξεις για την Φορολογική Απεικόνιση των Συναλλαγών.
Οι ανωτέρω νέες διατάξεις ισχύουν από 1 -1 -2013.
* Συνιστάται, στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταργούμενης ταυτοχρόνως της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.
 *Αυξάνεται σε:        330 € ανά χιλιόγραμμο, από 200 € που είναι σήμερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα υγραέρια που χρησιμοποιούνται, ως καύσιμα κινητήρων,

        66 € ανά χιλιόλιτρο, από 21 € που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ϋΙΕδΕΓ) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.
Επανακαθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού του Ε.Φ.Κ. των βιομηχανοποιημένων καπνών, κ.λπ.
* Μειώνεται σε 6%. από 11%, που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α.
Ειδικά για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων δική τους παραγωγής, οι οποίες πραγματοποιούνται από αγρότες από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή εξάγονται ή παραδίδονται σε άλλο κράτος-μέλος ο συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. μειώνεται σε 3% από 5% που είναι σήμερα.
Παράγραφος Η 
αταργείται η υποχρέωση κατοχής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος Λογιστή - Φοροτεχνικού και ορίζεται ότι το εν λόγω επάγγελμα ασκείται ελεύθερα, με τη χορήγηση επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή φοροτεχνικού, κατόπιν υποβολής στις οριζόμενες υπηρεσίες αναγγελίας έναρξης άσκησης επαγγέλματος [σήμερα η άδεια χορηγείται με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) ή της αρμόδιας Τοπικής Διοίκησης Περιφερειακού Τμήματος του Ο.Ε.Ε. μετά από εισήγηση έμμισθης τριμελούς επιτροπής].

 Παράγραγος ΙΑ
 *Προβλέπεται ότι, από 1-1-2014, οι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας που βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας, για διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών, δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου εφόσον:

   έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και

   το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 Ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένεια.
-     Το επίδομα μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 Ευρώ το μήνα και καταβάλλεται μέχρι δώδεκα μήνες.
 * Τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων, πολυτέκνων, εφάπαξ παροχής, ισόβιας σύνταξης και τρίτου παιδιού, αντικαθίστανται, από 1-1-2013, από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.

*Οι παράγραφοι 1 (επίδομα τρίτου παιδιού) και 4 (ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας) του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 και η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν.3454/2006 (εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και μετά), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και η κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα νομοθεσία, καταργούνται από 1/11/2012 και από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, αντίστοιχα.
*Από 1-1-2013, όλα τα ανωτέρω όρια ηλικίας, καθώς και όλα τα προβλεπόμενα την 31-12-2012 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των Φ.Κ.Α. αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Τράπεζας της Ελλάδος, πλην ΝΑΤ, αυξάνονται κατά 2 έτη.
*Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) καταβάλλεται, από 1-1-2014, με την συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας..

 *Ρυθμίζονται διάφορα θέματα που διέπουν το εργασιακό καθεστώς υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.
 Συγκεκριμένα:
        Επιτρέπεται, εφεξής, η απασχόληση μισθωτού και κατά τις ώρες μη λειτουργίας των καταστημάτων.
        Αίρονται περιορισμοί σχετικά με την απασχόληση μισθωτού σε καταστήματα, όπως το δικαίωμα του ελάχιστου χρονικού περιθωρίου των τριών (3) ωρών ανάπαυσης στα καταστήματα που λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο κ.λπ.
Θεσπίζεται, από 1-4-2013, νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών. Συγκεκριμένα.
     Καθορίζεται, μέχρι την οριζόμενη περίοδο, νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών ως εξής:
    για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 Ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 Ευρώ,
  για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 Ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 Ευρώ.
     Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων 
    άνω των 25 ετών προσαυξάνεται, με ποσοστό 10%, για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται, με ποσοστό 5%, για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω,
    κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται, με ποσοστό 10%, για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται, με ποσοστό 5%, για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.
         Ορίζονται οι κατηγορίες εργαζομένων και υπαλλήλων στους οποίους έχει εφαρμογή η καταβολή των ανωτέρω προσαυξήσεων.
* Αναστέλλεται, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται 
 •     Απαγορεύεται, ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους, να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.
Επαναπροσδιορίζεται:
     ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης για την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω, οριζόμενος εφεξής σε τέσσερις (4) μήνες πριν την απόλυση αντί της ισχύουσας ακόλουθης κλιμάκωσης, 
    από δέκα (10) έτη έως δεκαπέντε (15) προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση,
   από δεκαπέντε (15) έτη έως είκοσι (20) προειδοποίηση πέντε (5) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας,
      από είκοσι (20) έτη συμπληρωμένα και άνω προειδοποίηση έξι (6) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας,
      το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης που υποχρεούται να καταβάλλει στον απολυόμενο υπάλληλο, εργοδότης ο οποίος παραμελεί την υποχρέωση προειδοποίησης για την καταγγελία της σχετικής σύμβασης εργασίας.
     Ορίζεται ότι, για ιδιωτικούς υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, που ήδη απασχολούνται κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου και έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη προϋπηρεσία άνω των 17 ετών, καταβάλλεται η οριζόμενη αποζημίωση απόλυσης.
Επιτρέπεται, για δύο (2) ώρες ημερησίως και έως 120 ώρες το έτος, η υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, για περιπτώσεις που δεν υπάγονται στα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις, υπό τις οριζόμενες, όμως, προϋποθέσεις.
κ.λ.π..............
  Δείτε το σχέδιο Νόμου του Πολυνομοσχεδίου.
 http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF%20%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85%20%CE%A5%CE%A0%20%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%20%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%20%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BF%20%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%202013-2016_1.pdf 
Δείτε την Αιτιολογική Έκθεση του Πολυνομοσχεδίου.
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/%CE%91%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%20%CE%A3%CE%9D%20%CE%A5%CE%A0%20%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%20%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%20%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BF%20%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%202013-2016.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *