Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΗΜΕΔΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΔΕΔ. ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ


Με την Δ.Λ. Δ12Β 1104674 ΕΞ 2012/13-7-2012 του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Εφαρμογή των διατάξεων της παρ.3 του άρθρου 25 του ν.2238/1994 σε περίπτωση χορήγησης δανείου από ημεδαπή ΑΕ σε συνδεδεμένη αλλοδαπή εταιρεία." αναφέρονται τα παρακάτω.
Ειδικότερα,
" Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και δεδομένου ότι οι φορολογικές διατάξεις ερμηνεύονται στενά συνάγεται, ότι για το δάνειο που χορηγεί ημεδαπή εταιρεία στη συνδεδεμένη της στην αλλοδαπή, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 39 και 39Α του Κ.Φ.Ε., όπως αυτές εφαρμόζονται σήμερα, ως μη κατονομαζόμενη η συγκεκριμένη συναλλαγή από τις διατάξεις αυτές. Κατά συνέπεια, για το δάνειο αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα τεκμηρίωσης, με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις περί ενδοομιλικών συναλλαγών, του ύψους του επιτοκίου και ως εκ τούτου, στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν. 2238/1994, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν (δεν έχουν καταργηθεί). Άλλωστε, η αλλοδαπή εταιρεία, αν και θεωρείται συνδεδεμένη με την ημεδαπή εταιρεία για τις ανάγκες εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 39 και 39Α του Κ.Φ.Ε., δεν παύει να είναι «τρίτη» έναντι της ημεδαπής, προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 25 του ίδιου νόμου, καθόσον δεν υφίσταται ουδεμία σχέση άμεσης εξάρτησης (μετοχική ή διοικητική) μεταξύ των δύο εταιρειών"
Διαφωνούμε  με την έκδοση της Δ. Λύσης αυτής καθότι δεν λαμβάνεται υπόψιν η τεκμηρίωση του επιτοκίου των δανείων μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών ,ούτε οι  διεθνείς όροι χρηματοδότησης  των εταιρειών και επιχειρείται να εφαρμοσθεί μία παρωχημένη αντισυνταγματική διάταξη που επιβάλλει ένα αμάχητο τεκμήριο που σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας.
Θ.Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *