Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Σ.τ.Ε 2402/2010.
Συνταγματικός είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας ο αντικειμενικός προσδιορισμός της επιβολής προστίμων για την έκδοση εικονικών τιμολογίων και την καταχώρησή τους στα λογιστικά - φορολογικά βιβλία.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (Α΄ Τμήμα), που ασχολήθηκε με το επίμαχο θέμα, έκρινε ότι δεν είναι αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας η διάταξη του Νόμου 2523/1997, με την οποία εισάγεται αντικειμενικός προσδιορισμός του προστίμου (στις περιπτώσεις λήψης εικονικών τιμολογίων).
Ειδικότερα, με τη σχετική διάταξη, προβλέπεται η επιβολή προστίμου στο διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου, ενώ παράλληλα καταργήθηκε η διακριτική ευχέρεια που είχε ο έφορος να καθορίζει τα πρόστιμα για την έκδοση εικονικών τιμολογίων από το ισόποσο της αξίας του τιμολογίου μέχρι το πενταπλάσιο αυτής.
Στο σκεπτικό της απόφασης (2402/2010) του ΣτΕ τονίζονται και τα εξής:
· Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, γιατί «δεν θεσπίζει μέτρο προδήλως ακατάλληλο και απρόσφορο ούτε υπερακοντίζει το δημόσιο σκοπό της αποφυγής της διαφθοράς των φορολογικών οργάνων».
· Σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ΚΒΣ , πρέπει τα πρόστιμα να είναι αυτοτελή για κάθε φορολογική παράβαση. Για τον λόγο αυτόν, στις περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα τόσο για τη λήψη των εικονικών τιμολογίων όσο και για την καταχώρησή τους στα λογιστικά-φορολογικά βιβλία.
· Η πράξη της φορολογικής αρχής με την οποία επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο για λήψη και καταχώρηση εικονικού τιμολογίου είναι νομικώς πλημμελής.
Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, με αφορμή περίπτωση εταιρείας καθαρισμού, η οποία για χρονικό διάστημα δύο μηνών καταχώρησε στα λογιστικά -φορολογικά της βιβλία 37 εικονικά τιμολόγια υλικών καθαριότητας ύψους 39.809,8 ευρώ (13.565.198 δρχ). Στην εταιρία επιβλήθηκε, τελικά, πρόστιμο 86.317,70 ευρώ (29.412.760 δρχ.).
Πηγή : www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *